Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska razmjena
  • 15.03.2019. 14:00

Izvoz jabuke bilježi pad, a smrznute maline rast

Analize pokazuju da je u prosjeku svaki građanin BiH u prošloj godini pojeo 99 KM uvoznog voća i povrća, od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća.

Foto: Pixabay/Blackzett
  • 146
  • 24
  • 0

Čak 800 šlepera konzumne jabuke po cijeni između 10 i 30 feninga po kilogramu uvezeno je prošle godine u Bosnu i Hercegovinu. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kvalitetu ove jabuke baš zbog tako niske cijene smatraju sumnjivom

Istovremeno, iznimno rodna prošla godina nije pomogla voćarima da svoju jaubuku izvezu u Rusiju jer je izvoz u tu zemlju bio zabranjen zbog reeksporta gotovo pola godine, navode Nezavisne. Zbog svega ovoga, u izvozu jabuke bilježi se pad od 12 miliona maraka, odnosno visokih 61 posto. 

Voćari ističu kako ova jeftina jabuka vjerojatno dolazi iz zemalja koje su im najveći konkurenti - Poljske, Moldavije, Italije i Slovenije, u kojima su voćari podsticani veoma visokim izvoznim stimulacijama, čak 30 eurocenti po kilogramu (0,60 KM). 

"Kada im se pojavi višak, mogu ga bukvalno dati džabe", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske dodajući kako domaći voćari, pod uslovom da bilo šta zarade, ne mogu proizvesti ovo voće ispod 50 feninga po kilogramu, a s tom cijenom nisu konkurentni uvoznicima.

Izvoz voća i povrća manji za 16%

Kada se govori o izvozu u sektoru voća i povrća u BiH, on je lani iznosio 180 miliona maraka i manji je za 16 posto u odnosu na 2017. godinu, dok se uvoz nije bitno promijenio i iznosi 347 miliona KM, od čega se 147 miliona KM odnosi na uvoz tropskog voća. Prema podacima iz analize Spoljnotrgovinske komore BiH i USAID-a, koji su predstavljeni u Sarajevu, pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila je 52 odsto.

Uprkos svim izazovima, smrznute maline su prošle godine količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest odsto i iznosi 66 miliona KM.

Osim malina i jabuka, među pet ključnih proizvoda su i kruške, kojih je lani izvezeno u vrijednosti od skoro 19 miliona KM, što je manje za 21 odsto u odnosu na 2017. godinu, te svježe šljive i kornišoni, čiji je izvoz smanjen za 58 odsto, odnosno 44 odsto.

Analize pokazuju da je u prosjeku svaki građanin BiH u prošloj godini pojeo 99 KM uvoznog voća i povrća, od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća.

Njemačka prvo izvozno tržište

Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, rekla je da je Srbija najznačajniji partner BiH, ali da s njom zemlja bilježi deficit, jer je izvoz iznosio 32 miliona KM, a uvoz 42 miliona KM. Istakla je da je Njemačka sa 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor, ali i zemlja s kojom je ostvaren najveći suficit u ovom sektoru.

Prema njenim riječima, prostora za supstituciju uvoza ima mnogo, iako se čini da su najveći razlozi za uvoz niska cijena i dostupnost proizvoda tokom cijele godine. 


Tagovi

Vanjskotrgovinska razmjena Uvoz jabuke Izvoz maline Dragoja Dojčinović Tijana Muhamedagić Vanjskotrgovinska komora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

16

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 9

Katastrofu, propast ćemo! 56,3%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 31,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 6,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete