Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska delegacija
  • 17.04.2017. 10:00

Izvezli smo voća i povrća za 45 miliona eura

Zahvaljujući projektu EU za zdravije i konkurentnije biljke i sjemena, omogućen je izvoz povrća, voća i orašastih plodova iz BiH u EU u vrijednosti preko 45 milliona eura u 2016. godini.

Foto: Bigstockphoto/mythja
  • 549
  • 37
  • 0

Uspješno je završen projekat EU za zdravije i konkurentnije biljke i sjemena u BiH u vrijednosti od 1,5 miliona eura, navode iz Europske delegacije u BiH.

"Zahvaljujući ovom projektu i našim zajedničkim naporima na usklađivanju fitosanitarnog sektora sa standardima EU, omogućen je izvoz povrća, voća i orašastih plodova iz BiH u EU u vrijednosti preko 45 milliona eura u 2016. godini", rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH na završnoj konferenciji EU twinning projekta "EU FITO BIH" u Sarajevu.

Bez strategije nema razvoja

Osvrnuvši se na rezultate postignute kroz ovaj projekat, ambasador Wigemark je također naglasio da se još mnogo toga treba učiniti u ovom sektoru kako bi se povećala trgovinska razmjena u oba smjera, iz BiH u EU i obrnuto.

"BiH treba nastaviti provođenje reformi da bi mogla iskoristiti određene prednosti. Od velikog značaja za zemlju je usvajanje poljoprivredne i ruralne razvojne strategije na svim nivoima vlasti do jeseni 2017. godine, kako bismo mi mogli nastaviti podržavati bh. napore na usklađivanju ovog sektora sa standardima EU", zaključio je ambasador.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH je istakao značaj ovog sektora za bh. privredu.

"Kroz ovaj projekat, BiH je bila u prilici da stekne uvid u poljoprivredne propise u Evropskoj uniji. Stručnjaci iz Italije i Poljske koji su sudjelovali u projektu su zaista najbolji u oblasti pružanja podrške poljoprivrednicima u ove dvije zemlje. Poljoprivredni sektor je jedan od ključnih sektora u Italiji, a mi ćemo svakako nastaviti saradnju sa bh. vlastima u unapređenju ovog sektora", dodao je Minasi.

Održiv i funkcionalan sektor

Seid Uzunović, zamjenik direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je istakao uspješno učešće svih relevantnih aktera u projektu, administrativnog osoblja, fitosanitarne inspekcije, sanitarnih laboratorija i naročito poljoprivrednika.

"Projektom su postignuti značajni rezultati koji će pomoći Bosni i Hercegovini da uspostavi održiv i funkcionalan sektor u budućnosti", rekao je Uzunović.

Foto: Bigstockphoto/mythja


Izvori

europa.ba


Tagovi

Europska delegacija Izvoz Voće Povrće Projekt


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]