Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Senzor
  • 28.05.2021. 07:30

Izum koji može smanjiti upotrebu pesticida - razlikuje štetne insekte od korisnih

Senzor koji pomoću infracrvenog zračenja može razlikovati vrste kukaca sposoban je otkriti brzinu udarca njihovih krila, veličinu tijela u odnosu na raspon krila te boju.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 56
  • 122
  • 0

Pesticidi uništavaju insekte koji nanose štete usjevima, no nažalost često utječu i na korisne kukce koji, primjerice, oprašuju biljke ili ih štite od napada lisnih uši. Na to se posljednjih godina sve više upozorava jer predstavlja problem za biološku raznolikost.

Kako je opisano u nedavnoj studiji, novi izum obećava promijeniti takvu dinamiku. U suradnji s tvrtkom FaunaPhotonics, istraživač sa Sveučilišta u Kopenhagenu, Klas Rydhmer razvio je tehnologiju koja može razlikovati korisne insekte od štetnih.

"Razvili smo algoritam koji u tandemu sa senzorom može identificirati polja s velikim brojem štetnika. Tako poljoprivrednik može ciljano koristiti pesticide umjesto da ih primjenjuje svugdje i nepotrebno šteti korisnim kukcima", objašnjava Rydhmer, doktorand na Odjelu za geoznanosti i upravljanje prirodnim resursima za news.ku.dk.

Dodao je i to da im je sljedeći korak senzore učiniti mobilnima kako bi mogli točno mjeriti gdje su štetnici u polju. Tako će poljoprivrednik možda trebati prskati samo desnu stranu polja. "Naša tehnologija će smanjiti upotrebu kemijskih tvari štetnih za okoliš", istaknuo je inovator.

Kako radi?

U suradnji s tvrtkom FaunaPhotonics ovaj je stručnjak razvio solarni senzor koji pomoću infracrvenog zračenja može razlikovati vrste insekata. On je sposoban otkriti brzinu udarca krila kukaca, veličinu tijela u odnosu na raspon krila te njihovu boju. Ove se informacije prenose algoritmu koji ih kategorizira u vrste i obavještava farmera putem računala ili mobilnog uređaja o kojima je riječ.

"To će omogućiti prikupljanje podataka i stanje na poljima iz sata u sat, a otvara i potpuno nove mogućnosti za istraživanje ponašanja insekata kako bismo mogli zaštititi biološku raznolikost", kaže Rydhmer.

Ovi su senzori uglavnom testirani u laboratoriju, a u tijeku su pokusi na oko 15 farmi u Danskoj. Ispitivanje se vrši i diljem Europske unije, a testira se oko 100 senzora.


Tagovi

Klas Rydhmer Senzor Štetnici Pesticidi Biološka raznolikost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.