Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivna tvar
  • 27.07.2022. 18:00

Izopirazam povlače sa EU tržišta - najviše se koristio u ratarstvu i voćarstvu

S tržišta se povlači zbog svoje kancerogenosti i toksičnosti za reprodukciju

Foto: Depositphoto/pyotr021
  • 265
  • 70
  • 0

Prema ažuriranom statusu odobrenja aktivnih materija koje se koriste za zaštitu bilja u Evropskoj uniji, izopirazam se povlači s tržišta. Najveće tržište ove materije je Evropa, a Njemačka je zemlja u kojoj se proizvod najviše koristi.

Evropska komisija je odlučila da povuče odobrenje, u skladu s Uredbom objavljenom 18. maja 2022. godine. Klasifikovala ga je kao kancerogenog i toksičnog za reprodukciju. Povlačenje odobrenja u EU može imati značajan utjecaj na globalnu prodaju izopirazama.

Ovom zabranom su obuhvaćena sva sredstva koja ga sadrže: fungicidi za žitarice, ozimu uljanu repicu, kao i sredstva za zaštitu voća i povrća od gljivičnih oboljenja. Koristi se za suzbijanje pepelnice, čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova na voćkama, sklerotinije na žitaricama i slična oboljenja.

Države članice će povući dozvole za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu materiju do 8. septembra 2022. godine, a skraćeni rok upotrebe kojega daju u skladu s Uredbom određen je do 8. decembra 2022.


Tagovi

Izopirazam Zabranjene materije Evropska unija Pesticidi Evropska komisija Aktivna tvar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.