Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 10.05.2023. 15:00

Izglasano: Još godinu dana bescarinske trgovine s Ukrajinom - šta je s crnomorskim putem?

Mjere liberalizacije trgovine su produžene, a odnose se na voće i povrće te druge poljoprivredne proizvode i njihove prerađevine koji inače podliježu carinskim kvotama

Foto: Depositphotos/glebzter
  • 40
  • 3
  • 0

Još godinu dana bescarinske trgovine s Ukrajinom, počevši od 6. juna, rezultat je glasanja članova Evropskog parlamenta tokom jučerašnje plenarne sjednice. 

Dvije kategorije proizvoda

"U kontekstu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji zahtijeva nastavak podrške za njenu ekonomiju, a također uzimajući u obzir činjenicu da je u junu 2022. Ukrajina dobila status zemlje kandidata, Evropska komisija je predložila obnavljanje mjere liberalizacije trgovine", izjavila je stalna izvjestiteljica za Ukrajinu Sandra Kalniete.

One se odnose se na dvije kategorije proizvoda - voće i povrće, a koje podliježu sistemu kontrole cijena inputa te poljoprivredne proizvode i njihove preađevine koji podliježu carinskim kvotama.

Upitan crnomorski transport

Kada je riječ o izvozu žitarica preko Crnog mora, nakon što u nedjelju i ponedjeljak nije bilo pregleda brodova zbog čega je nastao zastoj u transportu, u utorak su ponovo počele inspekcije plovila, što je potvrđeno u UN-u koji je uz posredovanje Turske potpisao sporazum o žitaricama s Rusijom i Ukrajinom.

Visoki dužnosnici sve četiri strane danas i sutra će se sastati u Istanbulu. Rusija je rekla da neće produžiti pakt nakon 18. maja osim ako se ne ispuni popis zahtjeva za uklanjanje prepreka njihovom izvozu žitarica i gnojiva.

UN je objavio podatak da je prema ovom dogovoru do sada izvezeno gotovo 30 miliona tona žitarica i hrane, uključujući gotovo 600.000 tona žitarica u brodovima Svjetskog programa za hranu kao pomoć Afganistanu, Etiopiji, Keniji, Somaliji i Jemenu.

Postoje i drugi putevi?

U Ukrajini pak tvrde da imaju alternativne načine transporta ako se sporazum ne produži.  

Naime, njihov ministar poljoprivrede, Mikola Solskij izjavio je za tamošnje medije kako ne predviđaju nikakav apokaliptični scenarij. "Ukrajinski poljoprivrednici i trgovci pokazali su da mogu puno toga napraviti te da postoje mnogi izvozni putevi", rekao je ne dajući više detalja. 


Tagovi

Bescarinska trgovina Trgovina s Ukrajinom Proizvodi iz Ukrajine Crnomorski transport Sporazum o žitaricama Turska Rusija Ukrajina Sandra Kalniete Mikoal Solskij


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]