Pretraga tekstova
Zahvaljujući složenom procesu kojega je razvio jedan istraživač, iz kilograma perja može se ekstrahirati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode
U Evropskoj uniji svake se godine baci 2,3 miliona tona kokošjeg perja. Ovaj je podatak zaintrigirao tajlandskog istraživača i dizajnera koji živi i radi u Londonu.
Sorawut Gunn Kittibanthorn došao je do ideje da iz ovog zapravo otpada koji uglavnom za ništa ne služi, izvuće bjelančevine i potom od njega napravi svojevrsno meso, piše firstclass.
Naime, 91 posto kokošjeg perja čine proteini, točnije keratin koji ima visok sadržaj antioksidansa. Osim toga, sadrži osam aminokiselina neophodnih za zdravu prehranu.
Zahvaljujući složenom procesu kojega je razvio, iz kilograma perja može se ekstrahirati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode.
Njegova je kompanija Kera od toga napravila umjetno meso za koje tvrde da nije njegova zamjena nego da je čak bolje od mesa.
Prvi puta su ga testirala u Londonu krajem ožujka, a vijesti s terena kažu da degustatori nisu mogli razlikovati proizvod od pravog mesa.
Tagovi
Zamjena za meso Umjetno meso Kokošje perje Prehrambeni proizvod Istraživanje
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
U mnogim prigradskim i seoskim mjestima još neprohodno.