Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremena poljopriveda
  • 28.07.2020. 16:30

IT rješenja: Potpisan ugovor s TQM Group koja djeluje na Balkanu i u Njemačkoj

Predstavnici Privredne komore FBiH (PKFBiH), Zadružnog saveza FBiH i TQM Groupe u BiH potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Foto: Depositphotos/perig76
  • 91
  • 8
  • 0

IT rješenja u poljoprivredi svjetski je trend kojega žele pratiti i domaći poljoprivrednici. Tehnologija je u savremenoj proizvodnja nezaobilazna, no pitanje je koliko su farmeri spremni na njezinu upotrebu. 

Privredna/Gospodarska komora FBiH je prepoznala potrebe Zadružnog saveza FBiH, te u skladu sa zajedničkim interesom uključila ovu organizaciju u svoje članstvo i time stavila na raspolaganje svoje kapacitete u svrhu pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima i podsticanja razvoja bh. poljoprivrednog sektora. "U sklopu zajedničkih aktivnosti Komore i Zadružnog saveza FBiH, poseban naglasak je stavljen na savremeni razvoj poljoprivrede, potrebu za digitalizacijom i digitalnom transformacijom, te primjenu savremenih IT rješenja u poljoprivredi", naglašeno je na stranicama Komore. 

Tim je povodom uspostavljen i kontakt sa TQM Group, koja djeluje na području zemalja Balkana i Njemačke, kao implementator informacionog sistema za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi poljoprivrednih proizvoda i njihovoj distribuciji. Naime, TQM Group nudi softversko rješenje koje zadovoljava sve aspekte sljedljivosti kao osnovnog zahtjeva svih standarda koje proizvođači hrane moraju zadovoljavati.

Poljoprivreda nekada i sada (Foto: TQM Group)

Predstavnici Zadružnog saveza i Komore su na prezentaciji održanoj 27.07.2020. detaljno upoznati sa funkcionalnostima TQM-ovog sistema i uslovima njegovog korištenja. "U skladu sa potrebama, prepoznata je neophodnost korištenja ovakvog sistema i njegova šira eksploatacija i od strane drugih zainteresiranih strana, naročito od strane nadležnih ministarstava na nivou kantona i FBiH, te stručnih službi općina", navode u Komori te dodaju kako je u tom kontekstu zaključen Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Privredne/Gospodarske komore FBiH, Zadružnog saveza FBiH i predstavnika TQM Group u BiH. 

Tim je povodom predsjednik Komore, Mirsad Jašarspahić istakao da je ovim ugovorom podržana namjera da Zadružni savez, uz organizacijsku podršku Privredne komore i u skladu sa mogućnostima, uz sredstva članica obezbijedi i sredstva nadležnih institucija i međunarodnih razvojnih agencija za nabavku i implementaciju ovog rješenja.

Ove će tri organizacije zajedno raditi na pripremi, organizovanju i provođenju sastanaka i drugih aktivnosti sa članicama Zadružnog saveza i predstavnicima nadležnih institucija na nivou općina, kantona i FBiH, te međunarodnih razvojnih agencija, kako bi se ova saradnja mogla realizovati u planiranom trogodišnjem ciklusu. Dinamički plan realizacije aktivnosti i zadataka između potpisnica će se definisati kao prvi naredni korak.


Tagovi

IT rješenja Digitalizacija poljoprivrede Zadružni savez FBiH Privredna komora Ugovor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.