Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 19.09.2014. 11:00

Isplatu poticaja i svoja prava traže na cesti

Poljoprivrednici Srednjebosanskog kantona zaslužene i dogovorene poticaje traže na cesti!

Foto: Depositphotos.com
  • 761
  • 96
  • 0

Česte su situacije kada poljoprivrednici, nažalost, svoja prava moraju tražiti prosvjedujući na ulici. Ovog puta nezadovoljni su poljoprivrednici Srednjebosanskog kantona BiH, a razlog nezadovoljstva je neisplata poljoprivrednih poticaja - što je ovaj sektor dovelo u tešku situaciju. Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH pružili su potporu protestnoj vožnji koju su poljoprivrednici Srednjebosanskog kantona organizirali 16. rujna 2014., kao znak upozorenja Vladi.

Dio njihovog priopćenja prenose Nezavisne novine: "Razumijemo tešku situaciju, ali i vi morate razumjeti poljoprivredne proizvođače kojima toliko kasne poticaji, na primjer, proizvodnja mlijeka koja je isplaćena samo u tri kantona i to za samo po jedan kvartal tekuće godine".

Poljoprivrednici još nisu dobili sredstva za četvrti kvartal 2013. godine te za sedam mjeseci tekuće godine. Smatraju kako je trenutna situacija neizdrživa.

Nemoguće je dalje nastaviti s radom pod trenutnim uvjetima. Na ovaj problem poljoprivrednici su upozoravali već u nekoliko navrata, no nisu naišli na razumijevanje nadležnih. Upravo zato u Udruženju poljoprivrednika FBiH smatraju da je krajnje vrijeme da Vlada ovo upozorenje shvati ozbiljno i sa isplatom krene po hitnom postupku jer ovi ljudi više nemaju ni vremena ni razumijevanja za nova obećanja i nove rokove, koji u konačnici donose samo nova razočaranja.

Vladi uputili prosvjedno pismo

Kako bi naglasili ozbiljnost situacije iz Udruženja poljoprivrednika u BiH, naknadno su ministru financija FBiH Anti Krajini i federalnom premijeru, Nerminu Nikšiću uputili prosvjedno pismo u kojem su još jednom upozorili na svoje probleme te Vladi dali rok od 24 sata da ispuni njihove uvjete i isplati poticaje, inače bi moglo doći do eskalacije prosvjeda.

Kako prenosi Oslobođenje, Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH u pismu je iskazao podršku prosvjednicima, a između ostalog navedeno je: "U trezoru je oko 2,5 milijuna KM poljoprivrednog novca te upozoravamo Vladu, ministra financija i premijera da ne politiziraju trenutnu situaciju, nego da u hitnom postupku isplate novac koji je prethodno osiguran". Dodatno su ministra Krajinu javno zamolili da ne iznosi djelomičnu istinu jer time obmanjuje javnost.

Foto: Depositphotos.com; vverve


Tagovi

Srednjebosanski kanton Neisplata poticaja Poljoprivredni proizvođači Protestna vožnja Upozorenje Vladi Protestno pismo Proizvodnja mlijeka Udruženje poljoprivrednika FBiH Ante Krajina Nermin Nikšić Miro Pejić

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete