Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi s poticajima
  • 18.01.2019. 14:00

Isplatiti poticaje za treći kvartal, a onda kontrolirati mljekare?

Pojedini poljoprivrednici u Federaciji BiH blokirani su zbog kontrola mljekara. Isplata trećeg kvartala kasni, a uskoro će i proljetna sjetva.

Foto: Pixabay/noeenz
  • 476
  • 71
  • 0

Poljoprivrednici s područja Federacije Bosne i Hercegovine traže isplatu poticaja za treći kvartal protekle godine, koji su blokirani zbog kontrola, najviše mljekara i stočara, rečeno je na jučerašnjem sastanku Udruženja poljoprivrednika FBiH s članovima udruženja poljoprivrednika iz svih kantona.  

"Mi ne tvrdimo da nepravilnosti nema, ali kontrole ovog tipa nisu rješenje, mogu trajati tri godine, a poljoprivrednicima novac treba već u martu, za sjetvu", kazao je novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo te predložio da poticaji budu isplaćeni, a da inspekcija kontrole vrši nakon toga, navodi Federalna.ba

Bićo je naveo da samo mljekara ima oko 750.

Udruženje: Budite susretljivi prema inspektorima 

Ipak, danas je na Facebook stranici ovoga udruženja objavljena ova obavijest: "Kontrola proizvodnje koju je naložilo ministatstvo se mora provesti, kako kažu zbog enormno velikog povećanja proizvodnje mlijeka. Od kontrola ne bi trebao bježati niko. Jeste da se kasni sa tim, to je trebalo raditi od početka godine. Zahvaljujući direktoru Federalne Uprave za inspekcijske poslove i timu inspektora sa kojima radi, djelovalo se hitno i kontrole kreću već od ponedjeljka prema proizvođačima koje je naložilo ministarstvo. 

Kontrole su zakonom predviđene tako da se tu nema šta puno reći samo što to treba raditi tokom cijele godine i u toku proizvodnje, a ne sve odjednom svaliti na 3 - 4 inspektora koji to realno ne mogu stići ni za dvije godine. Inspektori će učiniti sve da to završe što je moguće prije, a vi ljudima pomozite koliko možete i budite susretljivi", poručuju u Udruženju. 

Poticaje za mlijeko isplaćivati svaki mjesec?

Treba napomenuti kako je Bićo istakao da poljoprivednici traže i ukidanje kvartala, da poticaji za mlijeko budu isplaćeni svaki mjesec, a drugi po završetku sezone.

Predsjednik bužimskog udruženja poljoprivrednika Ermin Veladžić naglašava da kašnjenje poticaja stvara velike probleme i da su poljoprivrednici u situaciji da gase proizvodnju. Smatra da su zakoni kvalitetni, ali da takva mora biti i primjena. Poručio je da rješenje za isplatu trećeg kvartala mora biti doneseno u narednih deset dana da bi proizvođači mogli organizirati proljetnu sjetvu.

Dugovanja više nema, treba krenuti naprijed

"Mi znamo da je ranije ministarstvo ostavilo velike dugove, ali tih dugovanja više nema i vrijeme je da krenemo naprijed", rekao je Veladžić.

Predsjednik Grupacije mljekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Muhamed Halilović je istakao da poljoprivrednici nisu pristalice protesta te da traže rješenje problema koji je pred njima.

"Tražimo podršku da bi sačuvali mladež, da ne idu u zemlje EU", poručio je Halilović.


Tagovi

Problemi s poticajima Kontrola mljekara Nedžad Bićo Udruženje poljoprivrednika FBiH Ermin Veldadžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas