Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 12.09.2017. 17:00

Isplatama predujma do saniranja šteta od suše

Europska komisija je pristala dopustiti nacionalnim vladama isplate avansa poljoprivrednicima kako bi pomogle onima pogođenim elementarnim nepogodama u prvom dijelu 2017. godine.

Foto: Bigstockphoto/R_tee
  • 224
  • 17
  • 0

Europska komisija je pristala dopustiti nacionalnim vladama isplate avansa poljoprivrednicima kako bi pomogle onima pogođenim elementarnim nepogodama u prvom dijelu 2017. godine.

Nepovoljni klimatski uvjeti u nekim državama članicama - pogođenih sušama i izrazito vrućim ili suhim vremenom, kao i vrlo niske temperature u proljeće u kombinaciji s jakim kišama u drugim dijelovima - utjecale su na poljoprivredne aktivnosti u mnogim zemljama i imale su značajan utjecaj na prihode od poljoprivrednih proizvoda.

Sporazum obuhvaća izravna plaćanja i određena plaćanja kroz ruralni razvoj, koje obično dodjeljuju države članice od 1. prosinca do 30. lipnja sljedeće godine. Naime, zemlje članice mogu, od 16. oktobra nadalje platiti predujmove do najviše 50% ukupnog iznosa za izravna plaćanja i 75% za plaćanja ruralnog razvoja. Odluka Komisije sada omogućuje zemljama članicama pogođenim nepovoljnim uvjetima da povećaju maksimalni iznos predujma na 70% za izravna plaćanja i 85% za plaćanja kroz sredstva ruralnog razvoja.

Koristi će od promjena imati deset država članica (Belgija, Češka, Španjolska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Portugal i Finska), koje su najviše pogođene nepovoljnim klimatskim uvjetima. Popis država koje ispunjavaju uvjete može se dopuniti s dvije ili tri, ovisno o ishodu stalnih procjena Komisije.

Foto: Bigstockphoto/R_tee


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.