Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata podsticaja
  • 08.05.2021. 14:00

Isplaćeno oko 675 hiljada KM za interventni otkup svinja

Ukupan iznos isplaćenih potpora po ovom osnovu je 675.400 KM, a zaključno sa jučerašnjom isplatom, za subvencije je izdvojeno 12,6 miliona KM, u ovoj godini.

Foto: Bigstockphoto/Julia Lototskaya
  • 48
  • 4
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske juče je isplatilo premije za interventni otkup svinja, za tekuću 2021. godinu.

Ukupan iznos isplaćenih potpora po ovom osnovu je 675.400 KM, a zaključno sa jučerašnjom isplatom, za subvencije je izdvojeno 12,6 miliona KM, u ovoj godini.

Navedena novčana sredstva obezbijeđena su posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, stoji u saopštenju nadležnog ministarstva. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Nedavno je resorno ministarstvo isplatilo i premije za voće, za prošlu godinu, u ukupnoj vrijednosti od 1.912.133 KM.

Izvršen i treći obračun za regresirani dizel, obuhvaćeno novih 2.012 poljoprivrednika

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca Agencija za agrarna plaćanja RS izvršila je i treći obračun korisnika regresiranog dizela za tekuću 2021. godinu, kojim je obuhvaćeno 2.012 novih korisnika. Za ove svrhe obezbijeđeno je 768.069,57 KM, čime će poljoprivredni proizvođači ostvariti pravo na 1.536.139,13 litara regresiranog dizel goriva po cijeni nižoj za 0,50 KM od one u maloprodaji na benzinskim pumpama.

Prijava podataka do iduće sedmice

Uzimajući u obzir i proizvođače iz prethodna dva obračuna, u ovoj sezoni do sada pravo na preuzimanje 10.090.387,13 litara dizela ostvarilo je 10.903 farmera, za šta je izdvojeno 5.045.193,57 KM.

Takođe, nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava trebalo bi da Poreskoj upravi RS prijave obavezu doprinosa za prethodnu godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmire eventualne obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2020., a u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

Poljoprivredna imanja upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, dužna su prijaviti nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korištenja registrovanog zemljišnog posjeda, odnosno, podatke o zasijanim ili zasađenim poljoprivrednim usjevima na registrovanom poljoprivrednom tlu, vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.


Tagovi

Isplata podsticaja Premije Interventni otkup svinja Regresirani dizel Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredno gazdinstvo Zemljišni posjed


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.