Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici
  • 04.11.2021. 16:00

Isplaćene potpore za regresirani dizel, ali farmeri imaju problem plasmana

Nesigurnost za poljoprivredne proizvođače predstavlja i činjenica da je cijena žive stoke i daje vrlo niska, tačnije ispod praga rentabilnosti.

Foto: Depositphotos/diyan_nenov
  • 222
  • 47
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS isplatilo ukupno 1.786.368 KM na ime podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u tekućoj 2021. godini.

Obezbjeđene su potpore za regresirano dizel gorivo, premija za 18-nedjeljne pilenke, te za jata teške i lake linije. Pored navedenog, isplaćene su premije za zaštitu zdravlja životinja i biljaka, kao i podsticaji za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava, te potpore za matice i za regres za sjeme domaćih hibrida, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

O narednoj uplati podsticaja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Izdvojeno preko 50 miliona KM, a završava i isplata za regresirani dizel

Podsjetimo, u toku ove godine, poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj isplaćeno je preko 50 miliona KM podsticaja, a kako navode iz Agencije za agrarna plaćanja, dinamika isplate bolja je u prosjeku za oko osam procenata u poređenju sa prošlogodišnjom. 

Izuzetno niska cijena žive stoke

Međutim, iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS poručuju da se farmeri u Republici Srpskoj suočavaju sa problemom plasmana poljoprivrednih proizvoda. 

"Poljoprivrednici, prema informacijama kojima raspolažemo u Savezu, smanjuju broj grla stoke na svojim farmama", rekao je za Srnu Stojan Marinković, predsjednik Saveza, napominjući da dodatnu nesigurnost za proizvođače predstavlja činjenica da je cijena žive stoke i daje vrlo niska, tačnije ispod praga rentabilnosti. Ovo je posebno izraženo kada se imaju u vidu visoke cijene žitarica i uljarica, koje se koriste kao komponente za stočnu hranu. 

Za uzgajivače junadi i priplodnih krmača, izdvojeno 1,5 milion KM

Prema njegovim riječima, bez obzira na tešku situaciju u kojoj se poljoprivrednici nalaze, na nivou čitave BiH ne poduzima se ništa po pitanju zaštite domaće proizvodnje.

Pri tom, podsjeća on, uvoz se i dalje nesmetano odvija, kao da je "potpuno normalna situacija".

Bez obzira što cijena mesa u trgovinama raste, cijena žive stoke je izuzetno niska. Prasići se takođe uvoze iz Evrope, tako da uzgajivači ne mogu da prodaju svoju robu i nalazimo se standardno u haotičnom stanju kada je u pitanju plasman naših agrarnih proizvoda, zaključuje Marinković.


Tagovi

Isplata premija Regresirani dizel Regres za sjeme Plasman poljoprivrednih proizvoda Niske cijene Uvoz Izvoz Zaštita domaće proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]