Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požarna katastrofa
  • 18.08.2015. 11:00

Iskočio iz gorućeg kombajna i spasio živu glavu!

Plamen iz zapaljenog kombajna sukljao je i do 15 metara u zrak, nakon što je srećom, farmer iz Surreya u Engleskoj iskočio iz svog stroja. Kombajn se zapalio za vrijeme žetve pšenice.

Foto: Fotonadzor s farme Manor
  • 71
  • 4
  • 0

Plamen iz zapaljenog kombajna sukljao je i do 15 metara u zrak, nakon što je srećom, farmer iz Surreya u Engleskoj iskočio iz svog stroja. Kombajn se zapalio za vrijeme žetve pšenice.

Poljoprivrednik iz Velike Britanije, Laurence Matthews upravljao je svojim Claas 580 Terra Trac kombajnom nakon rada na polju, a nedugo zatim je iskočio iz zapaljenog stroja ma farmi Manor, blizu Dorkinga.

Eksplozija u zadnjem dijelu motora

"Upalilo se upozoravajuće svjetlo koje je navodilo na gubitak hidrauličkog tlaka i tada sam na zadnjem dijelu motora, iza spremnika, ugledao vatru", rekao je on za Farmers Weekly.

"Skočio sam natrag u kabinu i pokušao sam odvesti kombajn izvan polja, ali nisam dospio daleko prije nego je motor potpuno zakazao! No, otišao sam dovoljno daleko od usjeva tako da ga vatra nije zahvatila" objasnio je. "Dotad je vatru već bilo nemoguće ugasiti", rekao je Matthews.


Zapaljeni kombajn

Pokušao zadržati vatru

"Blizu smo zgrada, crkve. Pokušao sam spasiti usjeve, ali to bi izazvalo uništenje okolnog područja", istaknuo je engleski farmer. Matthews je rekao kako je kombajn neko vrijeme gorio, prije nego što je to uspio uočiti. "Vidio ga je prvi zapravo jedan od radnika. Vidio je požar, pokušao me nazvati, ali mi je mobitel bio prazan.

Šest tona pšenice i 850 litara diesela

Zatim me lovio po polju, a za to vrijeme sam i ja ugledao požar i skrenuo s polja." Nakon poziva u pomoć, Matthews je uzeo aparat za gašenje požara i pokušao zadržati vatru pod kontrolom. Vatrogasci su se pojavili i nasreću je vjetar puhao od usjeva, a ne prema njemu, Ali do tog trenutka, plamen je već bio 15 do 16 metara u zraku.

Matthews je rekao kako su taman napunili spremnik za gorivo koji je sadržavao i do 850 litara diesela pa je i to pridonijelo jačini vatre. Bila je to prava vatrena kugla. Moglo se čuti i pucanje plinskih cilindara.

"Izgubili smo i dio uroda, nisam siguran koliko, ali po mojoj procjeni, bilo je tamo pet ili šest tona Crusoe pšenice spremne za mlin." Nakon pet sati, vatra se sama ugasila. Ruralni osiguravatelj NFU Mutual bio je tom prilikom vrlo susretljiv pa je ubrzo nakon požara, Matthews u zamjenu dobio novi Claasov kombajn.

Foto: Fotonadzor s farme Manor


Tagovi

Kombajn Gorivo Žetva pšenice Vatra Spremnik Požar na polju Hidraulički tlak Claas 580 Terra Trac Spas usjeva Laurence Matthews Gašenje požara Crusoe NFU Mutual Diesel Surrey


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete