Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena plina
  • 19.08.2022. 15:00

Ipak neće doći do divljanja cijena ruskog plina?

Daljnji rast već kritično visokih cijena plina za evropsku industriju mogao bi dovesti do pada potrošnje

Foto: Depositphotos/wasja
  • 103
  • 22
  • 0

Isporuke plina iz ruskih plinovoda Evropi mogle bi doseći novi historijski najniži nivo u avgustu, navodi se u izvještaju Centra za energetski razvoj, prenosi agencija Tass.

Navode kako bi do kraja godine proizvodnja ruskog Gazproma mogla pasti ispod 400 milijardi kubnih metara. Njihova isporuka Evropi iznosila je u julu oko 3,5 milijardi m3 što je pad od 25 posto u odnosu na juni, dok su cijene u sedmom mjesecu porasle 60 posto, u odnosu na šesti. 

Najavili veliki rast 

Početkom ove sedmice Gazprom je objavio da ne isključuju mogućnost da bi cijene u Evropi ove zime mogle porasti iznad rekordne brojke od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Argument za ovaj rast pronašli su u cijenama plina na evropskom tržištu koje su dosegle 2.500 dolara za 1.000 m3. "Prema  procjenama, ako se taj trend nastavi, cijene će ove zime premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara", najavili su. 

Naime, Gazprom je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu. Od januara do sredine avgusta proizveli su 274,8 milijardi, a izvezli 78,5 milijardi kubnih metara plina.

Rast cijena - pad potrošnje

Kako bi nadoknadili pad snabdijvanja Sjevernim tokom, cijena bi trebala porasti za oko 25 posto u avgustu. No, stručnjaci Centra smatraju da je takvo povećanje malo vjerovatno jer su trenutne već kritično visoke za evropsku industriju, a daljni bi rast, posljedično, samo doveo do pada potrošnje u EU.

Istovremeno, komentiraju da smanjenje isporuke Sjevernim tokom na oko 33 miliona kubnih metara dnevno nije rezultiralo padom stope punjenja podzemnih skladišta plina. Tako će primjerice Njemačka već ovog mjeseca moći postići svoj cilj snabdijevanja za 95 posto prije sezone grijanja, u slučaju da se zadrži trenutna stopa popunjenosti.


Tagovi

Cijena plina Gazprom Isporuka plina Pad potrošnje Ruski plin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]