Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invanzivne vrste
  • 17.02.2020. 07:30

Invanzivni parazit: pljosnati crv Obama nungara širi se poljima Europe

Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može narasti i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom ovaj crv može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i gujavica koji su njegova glavna hrana.

Foto: WikimediaCommons/Piterkeo
  • 296
  • 15
  • 0

Francuski tim na čelu sa naučnikom Jean - Lou Justine s Instituta za sistematiku, evoluciju, bioraznolikost istražuje prisutnost štetočina na biljkama nazvanog Obama nungara. Još uvijek se ne zna odakle i na koji način se pojavio, ali Justine smatra kako je, kao i sve ostale vrste, unesen međunarodnom trgovinom biljaka. Zabrinutost je izazvao i podatak koji pokazuje da je ova vrsta trenutno prisutna u 75% područja Francuske, piše mercopress.

Ova je vrsta pljosnatih crva prvi put otkrivena 2008. godine na ostrvu Guernsey, jednom od Kanalskih ostrva, odakle se dalje proširio u Španiju, Italiju i Veliku Britaniju, ali je tek 2015. godine opisan kao nova strana vrsta u Europi.

Može narasti do 7 cm i nanijeti ozbiljne štete gajenim biljkama

Obama nungara pripada koljenu Platyhelminthes, ime je dobio od domorodačkog brazilskog plemena, a znači Ravan kao list. Zlatno smeđe je boje, brzo se razmnožava, a može narasti i do 10 cm. Iako se svakom neupućenom ovaj crv može učiniti na prvi pogled bezazlenim, on to nije, ni u kojem slučaju. Vrlo je štetan i predstavlja opasnost za domaće vrste kopnenih puževa i gujavica koji su njegova glavna hrana.

Japanski dvornik: Invazivna vrsta koja uništava asfalt i kuće

Prema sprovedenoj molekularnoj studiji, otkriveno je da Obama nungara ima tri vrste: dvije koje potiču iz Argentine i jedna iz Brazila.

U Veliku Britaniju uvezen sa saksijama

U Velikoj Britaniji pristutnost ove štetočine uočena je 2016. godine. Dokazano je da je iz Nizozemske uvezen s saksijama jedne popularne zimzelene trajnice koja se prodaje i u Hrvatskoj, a naziva se koraljni zvončić ili hojhera. Ova ukrasna zimzelena biljka uvezena je iz Brazila u Nizozemsku, a iz Nizozemske u britanski vrtni centar (Oxfordshire).

Stručnjaci iz područja zaštite okoline i prirode ističu kako se ovime jasno dokazuje direktna povezanost nekontrolisane virtualne trgovine saksija i širenja invazivnih stranih vrsta. Brojni biolozi su zabrinuti jer se u Velikoj Britaniji odomaćuju sve više stranih vrsta pljosnatih crva, najviše iz Novog Zelanda i Australije, a vlasti po tom pitanju ne poduzimaju baš puno.

U Europi je zabilježeno više od 12.000 stranih invanzivnih vrsta

U Europu je uvezeno oko 18 vrsta, a među njima je i vrsta iz Nove Gvineje, jedna od 100 najgorih, najopasnijih invazivnih stranih vrsta u svijetu, piše theguardian.

Štetočine i biljne bolesti krivci za gubitak 40% poljoprivrednih usjeva u svijetu

Matt Shardlow, direktor Britanskog društva za zaštitu beskičmenjaka, BugLife, upozorava kako se uvozom ukrasnog bilja u saksijama uvozi i velik broj štetnih i nepoželjnih stranih vrsta. "Naša biosigurnost je u opasnosti, vrijeme je da vlada preuzme nadzor nad ovim problemom prije nego što stvari izmaknu kontroli", zaključio je Shardlow.


Tagovi

Obama nungara Invanzivne vrste Francuska Velika Britanija Brazil Ssaksije Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.