Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2022
  • 27.12.2021. 07:30

Inteligentna motika kontrolira korov u organskoj poljoprivredi

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, mašina se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može da obradi hektar u sat vremena. 

Foto: YouTube/Printscreen
  • 112
  • 15
  • 0

Inteligentna motika je novi tip mašine koju predstavlja Photoheyler, a razvili su je mladi njemački inovatori Stefan Heinrich i Thomas Stangl koji su za svoj izum dobili srebrnu nagradu Agritechnica.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, mašina se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može da obradi hektar u sat vremena. 

Njezina je prednost što je ručni rad sveden na minimum uz istovremeno poboljšanje mehaničke kontrole korova u organskim usjevima.

U ovoj vrsti poljoprivrede, koja se sve više promovira, od izuzetne je važnosti kontrola korova, naručito u početnim fazama uzgajanih biljaka. Veliki dio vremena i radne snage se trošio na okopavanje usjeva. Tehnologije koje su trenutno dostupne nisu zadovoljavale svojim radom i preciznošću, a kako ističu inovatori, ovaj koncept objedinjuje nekoliko noviteta. 

Kamere precizno bilježe usjeve, a uz pomoć senzora upravlja se kotačima u skladu s kretanjem traktora. To omogućava preciznu manipulaciju traktorom i mašinom duž redova. Uz pomoć hidrauličnih cilindara rukovodi se točkovima mašine koji su sinhroni s cilindrima traktora, odnosno prate ih.

Kamere povezane s rotacionim motičicama

Sistem rotacionih motičica ima usklađen rad sa kamerama koje se nalaze s prednje strane, a sa zadnje je postavljena kamera koja omogućuje lakšu vožnju traktora.

Rotacione motičice uklanjaju korovske biljke unutar reda pod uglom od 90º u odnosu na uzgajane. Na taj se način uklonjeni korov iz redova smješta u međuredni razmak.

Ovaj mladi tim planira u budućnosti nadograditi mašinu i omogućiti primjenu spot prskanja pesticida, dakle direktno na neželjenu biljku, čime bi se oni dozirali precizno uz istovremenu uštedu.

Kako izgleda ova motika u radu, pogledajte u videu: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Inteligentna motika Agritechnica Organska poljoprivreda Photoheyler Stefan Heinrich Thomas Stangl


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]