Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola robe
  • 08.04.2020. 11:30

Inspekcija radi 24 sata kako bi poljoprivredni repromaterijal bio ispravan

U cilju što učinkovitijeg obavljanja posla, Inspektorat je uveo i novo radno vrijeme, od 24 sata, na svim graničnim prelazima, kao i na carinskim službama Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 152
  • 15
  • 0

Proljetna sjetva je na svom početku, samo što će se ove sezone obaviti pod posebnim okolnostima, izazvanim aktuelnom situacijom. Zbog toga su kontrole sjetvenog materijala pojačane. Inspektori provjeravaju da li su ispunjeni osnovni uslovi za stabilne prinose, visokog kvaliteta. To se prije svega odnosi na ispravno sjeme, sadni materijal, đubrivo i ostali repromaterijal. 

Tokom prva tri mjeseca u 2020., republička fitosanitarna inspekcija zapremila je prilikom uvoza 259 uzoraka, kako bi u laboratorijskim uslovima ispitala kvalitet sjetvenog materijala i eventualno utvrdila prisustvo štetnih organizama. Od navedenog broja, uzeto je čak 57 uzoraka u drugoj polovini marta mjeseca, stoji u saopštenju Inspektorata Republike Srpske. 

Roba ostaje na carini sve dok ne stignu rezultati

Kako bi se spriječio rizik da potencijalno nekvalitetan repromaterijal ipak dospije na tržište, pošiljke ostaju zapremljene sve do dobijanja rezultata. 

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

U cilju što učinkovitijeg obavljanja posla, Inspektorat je od prije par dana uveo i novo radno vrijeme, od 24 sata, na svim graničnim prelazima, kao i na carinskim službama Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk. Ovi ogranci carine predviđeni su za transport robe drumskim saobraćajem, tačnije za uvoz roba u BiH. 

Kada se posao ovako organizuje, omogućuje se uvoznicima da u svakom momentu kad dođu na granični prelaz ili carinu, mogu pregledati robu, odnosno, roba podliježe fitosanitranoj kontroli kod uvoza, a zatim nastavljaju dalje ka svom primarnom odredištu. 

Repromaterijal mora biti kvalitetan i zdrav

Iz nadležne inspekcije poručuju kako su spremni nastaviti da rade punih kapaciteta kako bi svojim aktivnostima olakšali poljoprivrednicima postojeću situaciju, izazvanu pandemijom. Poljoprivredna proizvodnja ove godine imati će poseban značaj za domaće tržište, ali i BiH prerađivački sektor pa iz tih razloga relevantne institucije pomažu našim farmerima, sa svim dostupnim resursima i kapacitetima. 

Fokus u radu nadležne inspekcije je obezbjediti da repromaterijal koji će biti korišten na domaćim njivama, bude kvalitetan i zato ulaže maksimalne napore kako bi se njegov nivo u proizvedenoj hrani održao na visokom nivou.


Tagovi

Proljetna sjetva Fitosanitarna kontrola Fitosanitrana inspekcija Repromaterijal Carinske kontrole Kontrola kod uvoza Transport robe Domaće tržište Proizvedena hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...