Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropske ptice
  • 28.05.2023. 15:00

Insekticidi su krivi za pad populacije ptica u Evropi?

Na brojnost ptica veliki uticaj ima intenzivna poljoprivreda, pokazala je nedavno objavljena studija

Foto: Depositphotos/tahirabbas
  • 61
  • 4
  • 0

Brojnost populacije ptica u Evropi se smanjuje, a najveći uzrok takvog stanja je intenzivna poljoprivreda, pokazala je studija grupe istraživača koju predvode Stanislas Rigal i Vincent Devictor iz francuskog Instituta za evolucijske nauke u Montpellieru (ISEM).

Populacija je smanjena za oko četvrtinu između 1980. i 2016. godine. Urbanizacija i porast temperature takođe doprinose ovoj pojavi.

Kao osnovu za svoje istraživanje koristili su podatke posmatranja 170 uobičajenih vrsta ptica na više od 20.000 lokacija u 28 evropskih zemalja. 

Krivi su insekticidi

Pad populacija ptica nije ravnomjerno raspoređen. Posebno su pogođene one koje preferiraju poljoprivredno zemljište kao stanište. Njih je manje za skoro 57 posto.

Broj onih u hladnijim staništima opao je za 40 posto, a u urbanim 28 posto dok je onih koje žive u toplijim područjima i uglavnom se nalaze u šumama, smanjio za 17 posto.

Razlog je upotreba pesticida i đubriva. Insekticidi su smanjili broj insekata koji predstavljaju hranu za najveći broj ptičjih vrsta. Selice su pogođene klimatskim promjenama. Prekasno se vraćaju iz Afrike na područje Evrope pa su im ptice koje zimuju zauzimale najbolja mjesta za gniježđenje.

Stigle i kritike 

Kritike na propuste autora u vezi studije uputio je Jörg Hoffmann iz Instituta Julius Kühn u Kleinmachnowu. Istakao je da periodi i metode istraživanja ptica nisu prilagođeni, jer bi u odnosu na klimatske promjene pored temperature zraka trebalo uzeti u obzir i padavine, njihov sezonski raspored i promjene u vodnom bilansu krajolika.

 


Tagovi

Ptice Brojnost ptica Gubitak ptica Ptice poljoprivreda Populacija ptica Ptice Evrope Stanislas Rigal Vincent Devictor Jörg Hoffmann Studija Istraživanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.