• Arhitektura u poljoprivredi
  • 24.01.2020. 18:00
  • Južna Dakota, SAD

Inovacije u živinarstvu: Kokošinjac može da bude i fenjer?!

Izgradnja kokošinjca upotrebom prozirne kutije u kombinaciji sa izdržljivim, modernim materijalima čini jedinstven i inovativan oblik poljoprivredne arhitekture.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 469
  • 37
  • 0

Na našim prostorima, kokošinjci se obično podrazumijevaju i predstavljaju uobičajeni dio svakog seoskog domaćinstva. Ukoliko se ne radi o, recimo, farmi kokošaka ili pilića, nećemo ni pomisliti na njegove estetske osobine jer je akcenat isključivo na funkcionalnosti. Međutim, vremena i standardi se mijenjaju, te sa njima i način izgradnje pomoćnih objekata na imanjima.

Ukoliko se osvrnete na jednu od livada Južne Dakote, vidjet ćete nešto neobično. Gnijezda dvadeset kokošaka u Black Hills nalaze se u vrlo sofisticiranom kokošinjcu koji pomjera granice poljoprivrede, ali i savremenog dizajna.

Inovacije koje stižu iz Južne Dakote 

Arhitekta iz Kolorada, Brad Tomecek, susreo se prije dvije godine sa neobičnim zadatkom. Naime, od vlasnika farme Black Hills dobio je zaduženje da projektuje specifičan kokošinjac za njihove kokoške, koji bi, po njihovim riječima, bio vrijedan svake pažnje. "Ovo je zanimljiv projekat za nas," izjavio je Tomeček koji je i dodao da prvi put u karijeri dizajnira kokošinjac, prenosi ModernFarmer, gdje možete pogledati kako bi ovaj kokošinjac izgledao.

Sofisticiran stambeni prostor za živinu na farmi

Kokošinjac je izgrađen prema modernim, minimalističkim estetskim standardima. Pored toga, ovaj novi vid tradicionalne izgradnje ispunjava kako praktične, tako i ekološke uslove kvalitetnog kokošinjca. Dizajniran je tako da izgleda kao dobro osvjetljeno, prirodno okruženje u kom bi kokoškama bilo udobno. Ovaj tip kokošinjca sastoji se od drvenog okvira koji čini osnov gnijezda, a za koji je prikačena prozračna kutija čime je obezbjeđen dobro osvijetljen prostor pogodan za lako kretanje kokošaka. 

Dva u jednom: Kokošinjac i fenjer istovremeno

Ono što je neobično, zbog svoje konstrukcije i rasporeda prozračnih panela, cijeli kokošinjac ima mogućnost da funkcioniše i kao fenjer ukoliko bi gazde donijele odluku da njihove kokoške budu duže budne. Ova osobina je naročito značajna u zimskom periodu kada su dani kraći i dnevna svjetlost brzo nestaje. Takođe, paneli od kojih je napravljena prozirna kutija imaju i otvore za ventilaciju, a pritom čine i glatku površinu pogodnu za lako čišćenje i održavanje kokošinjca. 

Prevencija od štetočina

Čitava građevina blago je uzdignuta od tla kako bi kokoške bile zaštićene od napada divljih životinja, a sa druge strane, time im je obezbjeđen dodatni prostor za lakše kretanje. Dio kokošinjca u kom se nalaze gnijezda ima i dodatna zadnja vrata koja omogućavaju lakši i jednostavniji pristup ljudima prilikom prikupljanja jaja ili održavanja čistoće. 

Minimalistički kokošinjci - budućnost moderne poljoprivrede

Cilj ovog projekta bio je da usavrši i podigne na viši nivo dizajn jedne građevine kao što je kokošinjac, a da pritom ne ugrozi njenu funkcionalnost. Arhitekta Brad Tomecek izjavio je da mu je ovo bio prvi put da je angažovan za projektovanje kokošinjca, ali da je voljan da u budućnosti radi na sličnim projektima. Razlog njegovog interesovanja leži u tome što mu ovakvi projekti daju mogućnost spajanja tradicionalnih poljoprivrednih aspekata sa modernim dizajnom. On zapravo smatra da postoji mnogo ljepote u starim građevinama na farmama i razmišlja o tome kako bi bilo dobro i korisno usmjeriti dizajn upravo ka tim građevinama. 

Sjedinjene Američke Države prednjače u donošenju ovih inovacija, a da li će ovaj vid izgradnje zaživjeti i kod nas, ostaje da vidimo. Možda čak doprinese i razvoju seoskog turizma. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Kokošinjci Južna Dakota Black Hills Dizajn Inovacije u poljoprivredi Brad Tomecek


Autorica

Mina Erić

Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Želite svoju biljku razmožiti, a ne zna te kako? Uzgoj sadnica voća i ljekovitog bilja iz reznica!

Razmnožavanje reznicama Jedan od glavnih razloga koji bi nas trebao potaknuti da sami pokušamo uzgojiti presadnicu našeg omiljene voćke,grma ili ljekovitog bilja jest pra...

Pročitaj cijelu bilješku