• Proizvodnja povrća
  • 23.07.2020. 11:20
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Pale

Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla

Plasteničkom proizvodnjom bave se već 16 godina, kada je Indira ostala bez posla. Krenuli su od malih površina, a danas imaju proizvodnju na dvije hiljade kvadratnih metara.

Foto: Arhiva Ade i Indire Imširević
  • 178
  • 119
  • 0

Ado i Indira Imširević iz sela Hrenovica u opštinama Pale odlučili su da svo povrće koje proizvedu u svojim plastenicima, podijele ljudima koji su za vrijeme pandemije virusa korona ostali bez posla.

Plasteničkom proizvodnjom počeli su da se bave 2014. godine, kada je Indira ostala bez posla u Sarajevu. Vratili su se na selo i na stotinu kvadratnih metara podigli plastenik. Danas imaju sedam plastenika na površini od dva hektara.

"Prije 16 godina ja sam ostala bez posla i muž je došao na ideju da počnemo da se bavimo uzgojem povrća i tako smo krenuli sa 100 kvadrata zaštićenog prostora. Danas imamo dvije hiljade kvadratnih metara. Proizvodimo uglavnom paradajz, papriku, krastavce, lubenice. Imamo sedam objekata gdje proizvedemo oko 30 tona povrća", priča Indira za Agroklub.

Ugovoren otkup povrća kao jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa

Iako je u međuvremenu i ona pronašla zaposlenje, od proizvodnje nisu odustali. Isto tako nisu zaboravili ni to kako je kada ste bez posla, uplašeni za opstanak i budućnost. Zato su se i odlučili da proizvedeno povrće podijele ljudima koji su ostali bez svog radnog mjesta. Tako su pred kuću postavili štand sa povrtarskim vrstama i bilo ko, kome je njihova roba neophodna, dobrodošao je da uzme ponuđeno povrće i ponese ga kući.

"Najviše me je motivisao moj slučaj, kada sam prestala da radim i zato razumijem i njihovu situaciju, pogotovo one koji imaju djecu. Imamo odličan kvalitet i dobro tržište, sve što proizvedemo to i plasiramo u Sarajevo, a takođe veliki dio proizvoda distribuišemo na Pale dok se prodaja vrši kod plastenika. Ljudi dolaze iz grada pa kupuju i vole sami da uberu", objašnjava naša sagovornica.

I u narednom periodu nastavljaju besplatno dijeliti povrće 

Ipak kako tvrdi, mnogo njih se ustručava da dođe po povrće, iako im je ono potrebno.

"Neki ne žele da uzmu ponuđenu robu jer bi onda morali i reći da su izgubili posao i neprijatno im je uzeti besplatno ali sada više ne. Reakcije javnosti su jako pozitivne, iznenađeni smo divnim komentarima i komšije su oduševljene", zadovoljno zaključuje ova vrijedna žena.

Imširevićima je vrh sezone tek u avgustu i tada će dozrijeti najveće količine povrća. Najavljuju da će i dalje, u nekoliko narednih mjeseci, nastaviti sa ovom akcijom i besplatno dijeliti proizvedeno povrće.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Uzgoj povrća Ado Imširević Indira Imširević Proizvedeno povrće Kvalitet i tržište Besplatno dijele povrće Pozitivne reakcije


Autorica

Nataša Tomić

Nataša je master student poljoprivrede i novinar iz hobija.