• Analiza mulja
  • 06.08.2019. 15:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Ima li piralena u mulju? Objavljeni rezultati analize na kolektorima u Mostaru

Navedene hemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja, objasnili su u FMPVŠ.

Foto: FMPVŠ
  • 22
  • 3
  • 0

Objavljeni su rezultati ispitivanja prisustva piralena (PCB) u mulju koji nastaje na novoizgrađenim prečistačima otpadnih voda u Mostaru, a koji je uradila Labaratorija Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske, saopšteno je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.  

"U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg", tvrde poručivši da je analiza urađena u akreditovanoj laboratoriji Euroinspekt Croatiakontrola.

"Na osnovu dobijenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj teških metala i PCB- a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti. Labaratorija je izvršila uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon prečišćavanja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine."

Kako je navedeno u saopštenju, analiza i komentar dostavljenog uzorka otpadnog mulja urađeni su u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja i Uredbom o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

"Navedene hemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja", objasnili su.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je ukazalo na činjenicu da svega jedna trećina otpadnih voda u Gradu Mostaru ide na kanalizacioni sistem spojen sa prečistačem otpadnih voda i da je potrebno, što je moguće prije, osigurati da sve otpadne vode u Mostaru budu spojene na ovaj sistem.

Detalje analize pogledajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Analiza mulja Piralen Dehidrirani mulj Euroinspekt Croatiakontrol Analiza


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi