Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 11.04.2016. 18:00

Idvorsky električni traktor - rješenje iz Srbije

Tim iz Srbije sa idejom o konstruiranju električnog traktora bori se za pobjedu na prestižnom svjetskom natjecanju.

  • 122
  • 5
  • 0

Električni automobili već su postali uobičajena pojava na cestama, a što je sa traktorima?

Tu dolazimo do tima koji se pozabavio upravo ovim pitanjem. Konstruiranjem električnog traktora. Nikola Popov, Dalibor Marković i Ivan Jovanov članovi su tima Idvorsky elektrik traktor iz Srbije, koji se probio do polufinala svjetskog natjecanja GIST Tech - I gdje će imati priliku da se putem globalnog online glasanja plasira u finale ovog prestižnog natjecanja.

Finalisti će biti u mogućnosti da se uz mentorstvo i edukativne sadržaje bore za početni kapital u završnici natjecanja koje se održava u okviru globalnog samita poduzetnika 2016 GES (2016 Global Entrepreneurship Summit), a čiji će domaćini biti Univerzitet Stanford i predsjednik SAD-a Barack Obama.

Traktor za održivu budućnost

Kako su došli na ideju za konstruiranje električnog traktora? Jedini zahtjev bio je naglasak na lokalni problem, koji kasnije može imati i globalni pozitivni utjecaj pa otud i ideja za električni traktor.

Poljoprivreda je izuzetno važna grana privrede u Srbiji i njen razvoj je od strateškog interesa za zemlju. To su prepoznali i ovi mladi ljudi koji su odlučili da doprinesu njenom razvoju ovakvim jednim rješenjem koje će biti od velikog značaja i u ekološkoj proizvodnji. Prosječan traktor u Srbiji je star oko 20 godina, troši puno goriva i time poskupljuje sam proces proizvodnje. Ova nova verzija bila bi ekonomski isplativija, a zadržao bi radne performanse. Punjenje spremnika danas košta oko 60 eura, dok bi punjenje električne baterije koštalo znatno manje, procjenjuje se čak i za 10 puta.

Ekološka proizvodnja posebna je grana poljoprivrede kojoj se u posljednje vrijeme posvećuje sve veća pažnja i čiji su proizvodi sve traženiji na tržištu. Električni traktor tu bi se pokazao kao idealno rješenje jer ne zagađuje ni zrak ni zemlju.

Zašto naziv Idvorsky?

Traktor je dobio ime po Mihajlu Idvorski Pupinu, srpskom znanstveniku, istraživaču te profesoru na Univerzitetu Kolumbija koji se bavio temama slobodne energije i elektromagnetnih fenomena. Prema riječima članova ovog inovativnog tima, na ovaj način htjeli su odati priznanje Pupinu.


Tagovi

Poljoprivreda Inovacije Ekološka proizvodnja Barack Obama Natjecanje Idvorsky elektrik traktor Nikola Popov Dalibor Marković Ivan Jovanov

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]