Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija udruženja
  • 16.08.2019. 17:00

Iduće sedmice registracija udruženja poljoprivrednika na državnom nivou!

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za Agroklub je pojasnio u kojoj će mjeri poljoprivrednicima, odnosno udruženjima pomoći ova registracija na državnom nivou i koji je zapravo njen cilj.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 248
  • 43
  • 0

U kojoj mjeri će poljoprivrednicima, odnosno udruženjima pomoći ova registracija na državnom nivou i što oni time dobivaju?
Da li će im to pomoći u boljem tržišnom natjecanju? Da li će se napokon na ovaj način uspjeti lakše riješavati odredbe na državnom nivou koje se tiču poljoprivrede?

Predstavnici udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i Republike Srpske naredne sedmice će predati Ministarstvu pravde BiH dokumentaciju za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou, potvrdio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, koji je Bekiru Doliću za Agroklub odgovorio u kojoj će mjeri poljoprivrednicima, odnosno udruženjima pomoći ova registracija na državnom nivou i koji je zapravo njen cilj.

"Cilj udruženja je da se poljoprivrednici u cijeloj BiH izjednače da imaju ista prava, da se političari natjeraju da rade za interes poljoprivrede, a ne protiv, da se poboljša cjelokupna situacija u poljoprivredi, da se poštuju zakoni koji se tiču poljoprivrede, da se lakse dolazi do europskih fondova za poljoprivredu, da se poljoprivrednici uključe u izradu strateških planova u poljoprivredi, da se osposobi agencija na državnom nivou koja će izrađivati projekte i koja će raspolagati i raspoređivati prema projektima novac iz evropskih fondova za poljoprivredu, da se uvede napokon plavi dizel te brojni drugi ciljevi", rekao je Bićo.

Cilj je zaštititi domaću proizvodnju

"Udruženje će na državnom nivou pomoći u toj mjeri da ćemo se potruditi da poljoprivrednici budu na istoj razini, da ne bude nelojalne konkurencije kao dosad. Da se izdvaja što više sredstava na nivou države za poljoprivredu. Potrudit će se da se zaštiti domaća proizvodnja, da ne budemo ovisnici o uvoznoj robi, da se poboljša poljoprivredna", dodao je.

Pojasnio je da aktivnosti na formiranju tog udruženja, koje su najavljene u julu, idu svojim tokom i da će završni sastanak poljoprivrednika dva entiteta biti održan u Prnjavoru naredne sedmice, nakon čega će predati dokumente za registraciju. 

Bićo je istakao da su visoke temperature ove godine vrlo negativno utjecale na poljoprivrednu proizvodnju, posebno na voćarstvo: "Prinosi su umanjeni i skoro prepolovljeni. I ono što je ostalo je slabijeg kvaliteta od uobičajenog. Spašeno je samo ono što je bilo u plastenicima", istaknuo je. 


Tagovi

Registracija Udruženje poljoprivrednika Nedžad Bićo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić