Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte sjemena
  • 05.10.2021. 14:00

I poljoprivrednicima u BiH dostupne savremene sorte i hibirdi?

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopšteno je da se potrebe domaćeg tržišta u sjemenskoj proizvodnji u najvećoj mjeri podmiruju iz uvoza. 

Foto: Depositphotos/a_taiga
  • 121
  • 45
  • 0

Poljoprivredni proizvođači iz Bosne i Hercegovine od sada će moći da budu ravnopravni sa farmerima iz Evropske unije zato što će "na dohvat ruke" imati najnovije sorte i hibride sjemena, koje će im obezbjediti veće prinose i bolju konkuretnost, navodi Srna. 

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopšteno je da se potrebe domaćeg tržišta u sjemenskoj proizvodnji u najvećoj mjeri podmiruju iz uvoza. 

Do sada je na snazi bio zakon kojim je bilo propisano da se bez ispitivanja na oglednom polju i u laboratoriji mogu priznati sorte koje su registrovane u zemljama u okruženju sa kojima se graniči naša zemlja, a imaju slične agroekološke uslove.

Međutim, budući da je Hrvatska članica EU, u Republici Srpskoj su se priznavale i prometovale samo one sorte sjemena priznate u Srbiji, naveli su u Ministarstvu.

Hoće li uspjeti ojačati domaću proizvodnju ?

Izmjenama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, koje su nedavno usvojene u Narodnoj skupštini, stvorena je mogućnost za priznavanje sorti registrovanih u članicama EU bez daljih ispitivanja, ako imaju slične agroekološke uslove.

Na ovaj način poljoprivredni proizvođači dobijaju nove sorte i hibride sjemena, a uvoznici i distributeri mogućnost da lakše konkurišu i dobijaju odobrenja za registraciju onih sjemena koji su već ispitani u EU ili državama u okruženju sa kojima graniči BiH, precizirali su u resornom ministarstvu.

Nadležni najavili sufinansiranje domaće proizvodnje sjemena

Ovim aktom omogućava se i uvoz kvalitetnog sjemena poljoprivrednog bilja, čime će se ojačati domaća poljoprivredna proizvodnja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Dragan Knežević, podržao je donošenje navedenog zakona i zaključio da će najviše benefita od njega imati farmeri u Bosni i Hercegovini. 


Tagovi

Najnovije sorte Najnoviji hibridi Ministarstvo poljoprivrede Konkurentnost Agroekološki uslovi Domaća proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.