Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi napadaju
  • 26.04.2021. 18:00
  • Njemačka

I njemački stočari u problemu zbog vukova - prosvjeduju pod motom "5 do 12 je"

Vukovi više nisu ugrožena životinjska vrsta i vrijeme je da se dozvoli odstrjel, kaže i tamošnji ministar zaštite okoliša.

Foto: Facebook/Heike Müller
  • 76
  • 6
  • 0

Pod motom "5 do 12 je", njemački su stočari pozvali vladu da ih bolje zaštiti od vukova. Kako piše NDR, njih 50 iz Mecklenburga, regije Zapadne Pomeranije prosvjedovalo je ispred ispostave Ministarstva poljoprivrede u Schwerinu. Ogorčeni su jer, kako kažu, te divlje životinje ugrožavaju njihovu egzistenciju. Na svoje su ovce okačili i natpise na kojima piše: "Ja nisam hrana za vukove".

Neposredno prije početka konferencije ministara zaštite okoliša poljoprivrednici su se okupili kako bi upozorili vladajuće i javnost o povećanoj brojnosti vukova. Oni zahtijevaju opću regulaciju populacije ovih krvoločnih životinja koje su strogo zaštićena vrsta u cijeloj Europskoj uniji. U Njemačkoj se na njih smije pucati samo u opravdanim i iznimni slučajevima, a u slučaju da se ljudi s njima pokušaju obračunati, završe na sudu. 

Nisu ugroženi, a štiti ih se više nego stočare

Prošle je godine, prema podacima koje prenosi agrarheute, u toj državi stradalo 2.891 životinja u napadu vukova. Osim ovaca, janjadi i teladi tu su još i konji te divljač. Od ukupnog broja njih 441 su usmrtili u regiji Mecklenburg.

Kako bi tome stao na kraj, ministar zaštite okoliša Till Backhaus poziva na nove smjernice, a rješenje pokušava pronaći kroz suradnju s ministrima iz ostalih saveznih država. On se zalaže da se odstrjel vukova izvrši na pravno siguran način jer je njihov broj navodno dovoljno narastao pa više ne predstavljaju ugroženu vrstu. Naime, u toj sjevernoj regiji registrirano je čak 15 čopora.

Kao pozitivan primjer dobre kontrole navodi se Švedska u kojoj se već godinama regulira njihova populacija dozvoljenim lovom. Stoga mnoge udruge uzgajivača stoke i poljoprivrednika zahtijevaju sličan pristup i u Njemačkoj.

Backhaus je apelirao na svoje kolege iz Zelenih da podrže njegove prijedloge koji će pomoći zaštititi tamošnje stočare.

I hrvatski stočari traže rješenje 

S vukovima muku muče i hrvatski stočari, a nedavni stravičan pokolj dogodio se u Lici gdje je stočaru stradalo stado od 120 ovaca. Nedugo nakon toga stigla je vijest i o masakru kod Gračaca u kojem su usmrtili krave i telad.

Stočari u susjedsvu upozoravaju da se po tom pitanju na nivou države i dalje ništa ne rješava, a izjavili su da ona bolje štiti krvoločne zvijeri nego njih.


Tagovi

Njemačka Prosvjedi Vukovi Stočari Napad na ovce Kontrola


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]