Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 17.05.2023. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

I dalje kritično u Krajini: Poplavljeni objekti i poljoprivredno zemljište

Bh. meteorolog Nedim Sladić javio je da je lokalno izgledno do 50 mm kiše na sjeveru Bosne, pogotovo uz granicu s Republikom Hrvatskom.

Foto: Grad Bihać
  • 82
  • 6
  • 0

Ne smiruje stanje na poplavljenim područjima sjevereozapadne Bosne. I danas će biti nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a za veći dio BiH na snazi je žuti meteoalarm. 

Očekivana količina padavina u bihaćkoj regiji je između 20 i 50 l/m2. Od 11 do 16 sati se očekuje i grmljavina. U regiji Prijedora se očekuje od 20 do 40 mm kiše, a do 19 sati su mogući i pljuskovi s grmljavinom

Bh. meteorolog Nedim Sladić javio je da je lokalno izgledno do 50 mm kiše na sjeveru Bosne, pogotovo uz granicu s Republikom Hrvatskom. 

"Svaka litra je u ovim trenucima bitna. Nadam se da će realno stanje biti znatno manje od predviđenog. Padavine će oslabjeti u četvrtak", naveo je Sladić. 

U Bosanskoj Krupi nikad gore

Stanje u Bosanskoj Krupi je nikad gore. Vodostaj Une dostigao najviši nivo od kada se vrše mjerenja. Štab civilne zaštite Bosanska Krupa proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava, budući da je na području tog grada poplavljen veliki broj stambenih i pomoćnih objekata, kao i putne komunikacije. 

Najveći vodostaj koji je izmjeren u decembru bio je 336 centimetara, a s obzirom na tendencije rasta i najavljene padavine, očekuje se da bi mogao premašiti i 350 centimetara.

"Upozoravaju se svi građani, kako oni koji su bili plavljeni u decembru tako i oni koji nisu, da poduzmu sve mjere zaštite kako bi sačuvali imovinu i ljudske živote", objavljeno je na stranici grada.

U desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno više od 200 objekata

Nadležne službe su, kako javljaju, na terenu, no, brojni građani javljaju na društvenim mrežama kako nikakva pomoć do brojnih ugroženih objekata pa području sjeverozapadne BiH još nije stigla te da se sami bore kako bi spasili imovinu, životinje i proizvodnju. 

Prethodno je odluka o proglašenju prirodne nesreće donesena i u Bihaću i Sanskom Mostu. U Unsko-sanskom kantonu su obilne padavine prouzrokovale rast vodostaja svih rijeka, izlivanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta. Ukupno u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je više od 200 objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta

Grmljavina, pljuskovi i vjetar

Grmljavinsko nevrijeme u poslijepodnevnim satima se očekuje i u Sarajevu i Tuzli, te Višegradu i Banjoj Luci gdje će biti i pljuskova. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. 

U regiji Livna do 17 sati su mogući udari vjetra između 40 i 60 km/h. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar. Udari vjetra preko 40 km/h zahvatit će i regiju Trebinja. 


Tagovi

Poplave Bihać Prijedor Bosanska Krupa Una Sana Prognoza Nedim Sladić Meteoalarm


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !