Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 13.11.2022. 18:00

I Austrija ima svoj kalendar mladih farmera i farmerica - jako su atraktivni

Osim što sadrži sve važnije datume, njime se željelo poljoprivredu i šumarstvo predstaviti na atraktivan način što je na kraju ispala odlična reklama za čitav sektor

Foto: Facebook/Jungbauernkalender
  • 253
  • 110
  • 0

Nemaju samo irski farmeri svoj kalendar. Dapače, u Austriji se on izdaje već 22 godine. Bila je to ideja Jakoba Taibingera i Franza Tonnera, a izdaje ga Uruženje mladih poljoprivrednika Austrije. 

Osim što sadrži sve važnije datume, njime se željelo poljoprivredu i šumarstvo predstaviti na atraktivan način što je na kraju ispala odlična reklama za čitav sektor. S nakladom od 2.000 komada, prvi kalendar rasprodan je u roku od nekoliko dana. Prve, 2001. na njemu su bile samo farmerice, a nakon kritike žena, promtno je reagirano i već je 2002. krenuo je izlaziti i u ženskom i u muškom izdanju, a kasnije i mješovito. 

Na kalendaru se nalaze mladi, uspješni farmeri iz različitih sektora poljoprivrede - stočarstva, vinogradarstva, šumarstva i drugih. 

Tako je na njemu i mlada poljoprivrednica Lisa koja je inače vojnikinja, ali se zbog ljubavi preselila na farmu te s dečkom upravlja stadom od 40 grla junadi. 

Mladi vinar Florian s djedom i bakom brine o nasadu vinove loze na 14 hektara, a jednog dana će i preuzeti posao. Još uvijek radi u jednoj od najpoznatijih vinarskih kompanija u Austriji gdje je odgovoran za 50 zaposlenih i 130 ha vinograda.

Dakle, tri su vrste kalendara - ženski, muški i mješoviti, a koštaju 33, odnosno 60 eura. 


Tagovi

Kalendar poljoprivrednika Mladi poljoprivrednici Jungbauerncalendar #jbk2023 Austrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]