Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za đubrivo
  • 18.02.2022. 10:00

Hrvatska smanjuje PDV na gas, hranu i subvencioniše nabavku đubriva

Paket koji je predstavio premijer Hrvatske, predviđa i poticaje za poljoprivrednike i ribare, uz ostale niže vrijednosti poljoprivrednicima za nabavku vještačkog đubriva, kao i subvencija za plavi dizel za ribare. 

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 62
  • 27
  • 0

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je mjere za ublažavanje udara snažnog poskupljenja energenata, hrane i druge robe na standard građana, u okviru paketa podrške vrijednog 4,8 milijardi kuna (637,7 miliona eura).

Paket mjera obuhvata poresko rasterećenje, odnosno smanjenje poreza na dodantu vrednost (PDV) na određedne proizvode i usluge, ograničenje poskupljenja struje na 9,6 posto i gasa na najviše do 20 posto, subvencije na cijenu gasa za domaćinstva, povećanje naknada za socijalno ugrožene, isplatu jednokratne pomoći penzionerima.

"Mjere će ići za tim da rast cijena struje i gasa, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. Paket će biti izdašan i snažan, vodiće računa o najugroženijima, o preduzetnicima, o penzionerima i poljoprivrednicima", rekao je Plenković predstavljajući paket mjera.

Dodatna podrška poljoprivrednicima

Smanjenje stope PDV-a na hranu odnosi se na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječija hrana sa 13 na pet posto, na troškove u poljoprivredi (sadnice, đubrivo, pesticidi) sa 25 na pet posto, isto je i na maslac i margarin. Međutim, ne gledaju na ovo svi sa odobravanjem, prenose hrvatski mediji.

"To nije mjera koja će pomoći potrošačima ili proizvođačima, već koja ide na ruku trgovačkom i uvoznom lobiju. Bilo bi bolje ukinuti TV pretplatu koja se plaća 80 kuna (20 KM) mjesečno", kaže predsjednik Udruženja Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić.

Paket koji je predstavio premijer Hrvatske, predviđa i poticaje za poljoprivrednike i ribare, uz ostale niže vrijednosti poljoprivrednicima za nabavku vještačkog đubriva, kao i subvencija za plavi dizel za ribare. 

Podsjetimo, u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede, kako bi olakšalo poljoprivrednicima troškove, ukinulo carine za nabavku "vještaka" iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka i ponudilo kratkoročne kredita za nabavku đubriva, koje će davati 10 banaka sa kojima je postignut dogovor. Osim toga, Požarevac i Kragujevac će dodatno subvencionisati nabavku ovog đubriva.

Predložena niža stopa PDV-a i u BiH

I zastpnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, uz zahtjev da se razmatra po hitnom postupku.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana. Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.


Tagovi

Hrvatska Đubrivo Nabavka Andrej Plenković PDV na hranu Gas


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete