Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar u Australiji
  • 08.01.2020. 09:00
  • Corryong, Australija

Hrabra kujica spasila stado ovaca i cijelo imanje od požara

U ranim jutarnjim satima, na staru godinu, dok je vatra u Corryongu divljala, Patsy je okružila stado ovaca i odvela ih na najsigurnije mjesto na farmi, što dalje od vatre.

Foto: Instagram/patsythecorryongwonderdog
  • 101
  • 57
  • 0

Poznato je da su ovčari jedni od najpametnijih pasa. Upravo je jedna takva čuvarica, mješanka border colliea i kelipea, australskog ovčara, sačuvala čitavo stado, ali i imanje od strahovitog požara, jednog od onih koji haraju jugoistokom Australije. 

Cath Hill iz Corryonga u državi Victoria na internetu je podijelila hrabri čin svoga psa. "U ranim jutarnjim satima, na staru godinu, dok je vatra u Corryongu divljala, Patsy je okružila stado ovaca i odvela ih na najsigurnije mjesto na farmi, što dalje od vatre. Uspjela ih je protjerati kroz dim dok je vatra gorjela uz rub imanja i sve se više bližila", opisala je Hill na Instagram profilu posvećenom upravo šestogodišnjoj Patsy.   

Dok se vlasnik imanja borio sa vatrom gaseći je pomoću traktora sa cisternom, Patsy je budno pazila na stado. Vatra je uspješno ugašena, ovce su spašene, ali i bale sijena, silaža, prostor za šišanje ovaca te obje kuće uz farmu. 

Nakon što je Cath podijelila fotografije i video na Instagramu, Patsy je postala prava zvijezda. Jedna od fotografija pokazuje u kolikoj je opasnosti bila dok je trčala uz rub ograde dok u blizini bukti plamen. 

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

No, nije ova kujica sve ovo napravila da bi završila na društvenim mrežama, ona je samo hrabro i odano radila svoj posao čuvarice stada. 

Iako je na jugoistoku Australije jučer padala kiša, područje je i dalje u opasnosti od novog toplinskog vala koji se očekuje u četvrtak. 


Tagovi

Požar u Australiji Hrabra kujica Border collie Kelpie Pas ovčar Požar na farmi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

16

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 9

Katastrofu, propast ćemo! 56,3%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 31,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 6,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]