Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holandija
  • 15.12.2021. 07:30

Holandski poljoprivrednici htjeli "kupiti" aerodrom

Još jednim u nizu protesta holandski su farmeri htjeli ukazati na nepravdu vezanu uz emisije azota.

Foto: Facebook/Simone Vogel
  • 201
  • 41
  • 0

Holandski farmeri su se s traktorima okupili ispred aerodroma Schiphol u Amsterdamu, kako bi im ponudili "kupoprodajni ugovor". Time su htjeli preokrenuti priču o rješavanju problema s emisijama azota i pokazati pod kojim su pritiskom. 

"Schiphol je tokom perioda korone izgubio pola milijarde evra, dok je stočarstvo ostvarilo dobit od 10 milijardi evra. Upravo ta činjenica nam omogućava da ponudimo "kupoprodajni ugovor" i na taj način upozorimo javnost na probleme s kojima se susrećemo", pojasnio je ovaj čin farmer Floor de Jong iz Krimpenerwaarda, piše nieuweoogst. Na ovaj su način iskazali protest zbog zakona o standardima koji se tiču emisije azot oksida, a koji ne uzimaju u obzir druge zagađivače, u ovom slučaju aerodrom.

Naime, u Holandiji je na snazi zakon o štetnoj emisiji azota koji najviše pogađa poljoprivrednike, zbog čega protestuju već niz godina. Kako bi smanjili zagađenje, vlada Nizozemske čak planira  eksproprijacijom otkupiti njihovu zemlju. 

Istovremeno, aerodrom Schiphol, prema riječima prosvjednika, probleme s emisijama je riješio djelomično. Navodno i dalje krše pravila o onečišćenju bukom i azotom, a nisu podnijeli niti zahtjev za okolišnu dozvolu. Zato ga farmeri i žele "otkupiti" jer za njega ne vrijede navedena pravila, navodi dutchnews.  

Na ovom protestu okupilo se 200 farmera iz cijele Holandije sa oko 100 traktora. Oni su navedeni ugovor predali finansijskom direktoru Schiphola, Robertu Carsouwu koji ih je obavijestio da ne planiraju nikakvu prodaju. 

Potparol aerodroma je istakao da je atmosfera bila prijateljska i da se susreću sa problemom ograničenja vezana za emisije azota. Kada su u pitanju standardi i načini na koje ih treba ispuniti nada se zajedničkoj saradnji oba sektora, vazduhoplovstva i poljoprivrede.

Poslije predaje ugovora poljoprivrednici su se razišli.


Tagovi

Holadnija Schiphol Poljoprivrednici Protest Emisije azota Floor de Jong


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete