Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zračni traktor
  • 21.07.2018. 10:00

Hoće li Vlada HNK kupiti zračni traktor ili će ovisiti o pomoći EU?

Cijena Air-Tractora kreće se oko 6,5 miliona maraka. To nije mali novac, Uprava ga nema, a Vlada bi se, s druge strane, trebala kreditno zadužiti, što nije izvjesno s obzirom na postojeće odluke o kreditnom zaduženju. Prema tome, odluka Vlade stoji, kao i volja da se letjelica nabavi, rekao je Eugen Ćubela, direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK.

Foto: WikimediaCommons/Israel Defense Forces
  • 431
  • 17
  • 0

Nabavka zračnog traktora (Air-Tractor), nakon prošlogodišnjih požara koji su zahvatili područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, prijeteći ne samo šumama i poljoprivrednom zemljištu, nego i stanovništvu, neophodna je. No, još uvijek nema konačne odluke o kupovini te letjelice koja iz zraka raspršuje vodu po požaru na tlu, potvrdio je Eugen Ćubela, direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK, navodi Dnevni Avaz. 

Podsjetio je da je odlukom Kantonalne vlade formirana radna grupa za izradu elaborata o nabavci letjelice, s cijenom i troškovima osoblja, nakon čega je Uprava zadužena da predloži moguće modele finansiranja nabavke zračnog traktora.

Cijena letjelice oko 6,5 miliona maraka

"Cijena Air-Tractora kreće se oko 6,5 miliona maraka. To nije mali novac, Uprava ga nema, a Vlada bi se, s druge strane, trebala kreditno zadužiti, što nije izvjesno s obzirom na postojeće odluke o kreditnom zaduženju. Prema tome, odluka Vlade stoji, kao i volja da se letjelica nabavi", rekao je Ćubela.

U traženju modela za nabavku letjelice Ćubela nije isključio mogućnost prekogranične saradnje s obzirom na to da je o tome, kazao je, bilo riječi na nedavno održanoj konferenciji "Mehanizam Unije za civilnu zaštitu", koju je u Splitu organizirala Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu.

"Prilično smo se na toj konferenciji dotaknuli nedostatka letjelice za gašenje požara. Postoji spremnost u Evropskoj uniji da se pomogne tako da se osigura jedna letjelica za Dalmaciju i Hercegovinu. Jer, požari ne poznaju državne granice", naglasio je Ćubela.

Kamere pun pogodak, ali ipak neophodna letjelica 

Podsjetio je i na to da je u okviru projekta "Holistic", koji je, također, finansirala Evropska unija, a u kojem je učestvovalo 20 partnera iz osam zemalja, Uprava nabavila kamere za rano otkrivanje požara, koje su instalirane u općinama Ravno, Neum i Čapljina.

"Iako se to pokazalo vrlo efikasnim, za gašenje požara na nepristupačnom i kontaminiranom terenu, gdje vatrogasci ne mogu djelovati, ipak nam je neophodna letjelica", zaključio je Ćubela.


Tagovi

Zračni traktor Air tractor Eugen Ćubela Gašenje požara Kamere Rano otkrivanje požara Evropska unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.