Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.08.2023. 15:00

Hoće li rumunska luka moći izdržati priliv ukrajinskog žita?

Vremenski uslovi smanjuju prinos suncokreta. U Rumuniji litar suncokretovog ulja 2,74 evra. Ispred luke dugi redovi kamiona.

Foto: Depositphoto/sandsun/ilustracija
  • 118
  • 25
  • 0

U svjetlu najnovijih događaja oko crnomorskog sporazuma postavlja se pitanje hoće li rumunska luka Konstanca moći podržati izvoz ukrajinskog žita, izviještva Agri. Tome treba dodati izvještaj Evropske komisije i stanje u Rumuniji.

Hitne mjere obuzdavaju poskupljenja

U svom najnovijem izvještaju Evropska komisija ispituje kvalitet novog usjeva i klimatske izazove sa kojima se suočavaju poljoprivrednici. Do revidiranja prognoze je došlo zbog suše u velikim dijelovima zapadne, centralne i sjeverne Evrope, kao i istočne Rumunije. Loši vremenski uslovi su smanjili izglede za proizvodnju suncokreta u ključnom proizvođaču Rumuniji, što je imalo uticaj na domaće tržište.

Do revidiranja prognoze došlo zbog suše (Foto: Julijana Kuzmić)

Rumunsko udruženje za zaštitu potrošača je objavilo podatke da je krajem jula litar suncokretovog ulja u poznatom lancu supermarketa u Bukureštu koštao oko 2,74 eura. Vlast je morala da preduzme hitne mjere, jer mali broj Rumuna uspijeva da se izbori sa stalnim povećanjem cijena hrane.

Na snagu je 30. jula stupila uredba o ograničenim cijenama hrane. Prihod koji ostvaruju prerađivači ne može prema važećim računovodstvenim propisima premašiti 20 posto troškova proizvodnje proizvoda, što uključuje direktne i indirektne troškove. Trgovačka marža može iznositi najviše pet posto nabavne cijene, plus operativni troškovi. Za trgovce na malo, trgovačka marža može iznositi najviše 20 posto nabavne cijene, na koju se dodaju direktni i indirektni troškovi trgovca.

Konstanca opterećena ukrajinskim izvozom

Nakon što se Moskva prošlog mjeseca povukla iz međunarodnog sporazuma koji je omogućio Kijevu da izveze oko 36 miliona tona žitarica kroz svoje crnomorske luke, sada se očekuje da će luka Konstanca igrati još važniju ulogu u transportu ukrajinskog žita. Postavlja se pitanje hoće li moći izdržati takav pritisak.

"Trenutno se grade objekti kako bi vozovi koji koriste veći ukrajinski kolosijek mogli prebaciti svoj teret u rumunski željeznički sistem. Radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko sedmica", rekao je Dan Dolgin, direktor lučkih operacija. Dodao je da Konstanca sada ima više željezničkih linija nego prošle godine. Ulazi u lučki prostor su pod pritiskom, posebno oni predviđeni za kamione. Oko same luke se stvaraju dugi redovi kamiona koji su najviše natovareni ukrajinskim žitom.

Cijene žitarica porasle nakon ruskog napada na ukrajinsku luku

Početkom sedmice cijene žitarica za isporuku u luku Konstanca bile su: krušna pšenica 225 eura/t, stočna pšenica 218, kukuruz 200, ječam 193 eura/t i suncokret 420 dolara/toni ili 383,46 eura/t.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Rumunija Luka Konstanca Crnomorski ugovor Ukrajinsko žito Suncokret Cijena ulja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]