Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućena inicijativa
  • 20.01.2022. 10:00

Hoće li resorno ministarstvo dozvoliti lov na divlje svinje u periodu sjetve i žetve?

Ratari upozorili kako su na ivici da dignu ruke od poljoprivrede. Prošle godine, više puta morali presijavati površine zbog gladne divljači

Foto: Depositphotos/JakubMrocek
  • 577
  • 191
  • 0

Kako bi se spriječile štete na poljoprivrednim usjevima koje uzrokuju divlje svinje, tuzlanski lovci i Ministarstvo poljoprivrede TK inicirat će prema federalnoj instanci izmjene Zakona o lovstvu FBiH.  Dogovoreno je ovo na sastanku kantonalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Vahidina Smajlovića s predstavnicima Saveza lovačkih društava Tuzlanskog kantona.

Pojašnjeno je da će se zakonskim izmjenama tražiti da divlja svinja ne spada u lovostajem zaštićenu vrstu divljači, te da se dozvoli lov na ovu divljač sa psima do prvog februara. 

Lov u periodu sjetve i žetve

U skladu s tim, Savez lovačkih društava TK je zadužen da prilikom donošenja operativnog kalendara za 2022./2023. lovnu godinu, pomjeri lov na divlje svinje od početka septembra.

Društva će biti zadužena da aktivnosti odstrjela planiraju naročito u periodu sjetve i žetve, kao i da zasijavanjem ili iznošenjem dodatnih količina, divljač zadrže dalje od poljoprivrednih površina.

Italija zabranila lov zbog afričke svinjske kuge: Čuvaju domaću proizvodnju

Prethodno su ratari upozorili kako su na ivici da dignu ruke od poljoprivrede. Prošle godine su, kako navode, na koliko područja ovog kantona, više puta morali presijavati površine zasijane kukuruzom, što iziskuje velike troškove. 

Sredstva za hranu

Iz kantonalnog ministarstva lovci su dobili obećanje da će, kroz program utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama, biti osigurana novčana sredstva za nabavku dodatne količine hrane za divljač. 

Također, dogovoreno je da se kod Federalnog ministarstva inicira i izmjena Stručne podloge za bonitiranje i utvrđivanje lovnoproduktivnih površina u lovištima kako bi se pristupilo reviziji lovnoprivrednih osnova lovačkih društava TK.


Tagovi

Divlje svinje Lovci Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete