Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessova knjiga rekorda
  • 15.09.2018. 14:30

Hoće li nevesinjska najveća porodična zadruga i najteža gljiva ući u Guinnessovu knjigu rekorda?

Domaćinstvo Luke i Rista Čabrila u selu Jasena kod Nevesinja tridesetih godina prošlog vijeka imalo je 81 člana, a u Šumićima kod Nevesinja mještanin Dragan Čorlija oktobra 2012. pronašao je gljivu tešku 15,7 kilograma!

Foto: Wikimedia Commons/cosic4
  • 676
  • 35
  • 0

Najveća porodična zadruga i najteža gljiva, dvije su od četiri kategorije kojom bi se Nevesinje moglo upisati u Guinnessovu knjigu rekorda. Druge dvije su najstariji stanovnik na Zemlji te najveći grb. 

Kako piše TrebinjeDanas, domaćinstvo Luke i Rista Čabrila u selu Jasena kod Nevesinja tridesetih godina prošlog vijeka imalo je 81 člana i to je bila najbrojnija porodična družba u Kraljevini Jugoslaviji. Jedan je američki demograf 1935. godine dolazio u Nevesinje i prema njegovim tvrdnjama to je bila najbrojnija porodična zadruga u svijetu. S obzirom da su danas porodice i sa desetak članova prava rijetkost i ovaj podatak zavređuje pažnju urednika Guinnessove knjige rekorda.

U Šumićima kod Nevesinja mještanin Dragan Čorlija oktobra 2012. pronašao je gljivu tešku 15,7 kilograma. O ovome postoji i video snimak, ali otkriće nije ni blizu izazvalo pažnju koju su plasirali Kinezi kada su godinu dana kasnije godine u provinciji Junan pronašli gljivu tešku 15 kilograma. Kineski mediji su tada javili da gljiva treba biti uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda.

Mara Sladoje (1790 – 1909) iz sela Oblja živjela je 119 godina i ona bi mogla biti najstariji stanovnik u povijesti civilizacije. 

Osim ovih potpuno dokazivih rekorda postoji još čitav niz zanimljivosti vezanih za Nevesinje koji bi se mogli uvrstiti u grupu senzacionalnih. Penzionisan u 98. godini, Pješke prevalio 1700 kilometara, Sjekirom ubio vuka, Dobio sina u 106. godini, Snijeg u toku noći napadao 130 centimetara.. naslovi su koji golicaju maštu znatiželjnika i izazivaju čuđenje bez obzira na dio zemaljske kugle odakle dolaze. A sve ovo zapravo svijetu "nudi" malo Nevesinje.


Tagovi

Guinnessova knjiga rekorda Nevesinje Rekordi Najveća zadruga Najteža gljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.