Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 01.12.2020. 07:30

Hoće li nakon Brexita Britanci ukinuti potpore po hektaru?

Engleski dužnosnici imaju stav kako je politika ZPP bila moralna pogreška jer daje najveće državne subvencije najbogatijima odnosno poljoprivrednici novac dobivaju na temelju količine zemlje koju obrađuju.

Foto: Depositphotos/drewrawcliffe
  • 99
  • 114
  • 0

Više drveća, livada, močvara, ali i manje krava i ovaca te ukidanje, kako ju u Velikoj Britaniji nazivaju, kontroverzne poljoprivredne subvencije Europske unije, novi je plan te zemlje kojega planira provoditi od iduće godine. Kako poručuju u tamošnjoj Vladi, očekuju ih najveće promjene u ovom sektoru u posljednjih 50 godina. 

Tri razine poticaja

Engleski dužnosnici imaju stav kako je politika EU bila moralna pogreška jer je, kako za bbc piše analitičar za okoliš, Roger Harrabin, davala najveće državne subvencije najbogatijima.  

Navodi kako prema trenutnom sustavu Unije, poljoprivrednici novac poreznih obveznika dobivaju na temelju količine zemlje koju obrađuju. 

Pregovori oko Brexita još uvijek traju, a farmeri već na ulicama zbog novog zakona

Stoga je ondašnje Ministarstvo poljoprivrede kreiralo novi sustav pomoći koji se sastoji od tri razine. Prvoj pripadaju tzv. Poticaji za održivu poljoprivredu (SFI) koji će se dodijeliti svakom poljoprivredniku koji vodi brigu o plodoredu, očuvanju tla i smanjenju upotrebe štetnih kemikalija.

Druga i treća razina nazvane su Ekološko upravljanje zemljištem (ELM). Druga podrazumijeva oporavak prirode na lokalnoj razini, a uključuje aktivnosti kreiranja, upravljanja ili obnavljanja staništa, upravljanje prirodnim poplavama te biljnim i životinjskim vrstama. Treća se odnosi na oživljavanje krajolika i ekosustava kao što je sadnja drveća, obnova tresišta te stvaranje i obnova močvara i ostalih voda. 

Nova shema će, kako tvrde iz Vlade, krenuti od iduće godine nakon što završi prijelazno razdoblje Brexita.

"Promjene se neće dogoditi preko noći. Cilj nam je stare subvencije prepoloviti do 2024., a ukinuti ih do 2028. godine. Taj ćemo novac prenijeti u ELM", rekao je tajnik za okoliš George Eustice te naglasio kako ove izmjene dovode do evolucije, a ne revolucije, kao što neki misle. 

Potrebno je odmah djelovati

Iako se predloženi sustav čini jako dobar i mnogi ga u toj zemlji hvale, postoje i oni koji smatraju da donesene odluke nisu detaljne i ne sadrže dovoljno informacija. Brojnim je stručnjacima najviše za oko zapela zaštita okoliša, konkretno, tla. 

"Različita tla imat će prirodno promjenjive razine ugljika, bez obzira kako se njime gospodari. Važno je definirati koja njegova svojstva treba nadzirati i mjeriti, a to još uvijek nije objašnjeno“, upozorava profesor Jane Rickson sa Sveučilišta Cranfield.

Također, pojedini smatraju da se i samo razdoblje promjena mora ubrzati jer priroda više ne može čekati. "Zajednička poljoprivredna politika opustošila je fond divljih životinja, naštetila površinama kao i samoj proizvodnji. Sljedećih nekoliko godina ne smijemo provesti samo u razgovoru. Prirodi je hitno potrebna pomoć i moramo početi čim prije djelovati“, poručio je Craig Bennett iz organizacije Wildlife Trusts. 

Vlada je za sada prihvatila ovu veliku preobrazbu poljoprivredne politike, a promjene se trenutno odnose samo na Englesku, dok Wales, Škotska i Sjeverna Irska donose same svoja pravila. Na primjer, Škotska može zadržati izravna plaćanja u slučaju da postane neovisna i bude primljena u EU.


Tagovi

Brexit Engleska Subvencije Europska unija Novi sustav Okoliš Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]