Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament BiH
  • 09.03.2022. 12:00

Hoće li biti ukinute akcize na gorivo i smanjen PDV - danas odluka?

Pred zastupnicima u Parlamentu BiH danas dopune Zakona o PDV-u i izmene Zakona o akcizama.

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 258
  • 52
  • 0

Državni parlament, tačnije njegov Predstavnički dom, danas će razmatrati dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost po hitnom postupku. Ovaj prijedlog predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara. 

Pored ostalog obuhvata smanjenje PDV-a za brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so i šećer.

Istovremeno predviđa povećanje poreza na 22 posto za promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su i visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i te kozmetika i luksuzna vozila.  Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.  

Zastupnici bi trebali razmatrati i izmjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini također po hitnom postupku. Ovaj prijedlog je upućen zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica. Izmjene predviđaju smanjenje cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Predloženo ukidanje akciza na gorivo - cijene niže za 0,45 KM

"Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo. Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je poresko opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju", naveli su predlagači zakona, Klub SDP-a BiH.


Tagovi

PDV Brašno Akcize Parlamen BiH Gorivo Mlijeko Ulje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.