Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament FBiH
  • 25.01.2022. 10:30

Hoće li agrarni budžet u FBiH biti povećan: Zatraženo više sredstava za poljoprivredu

Planirani agrarni budžet u FBiH ove godine iznosi 101 milion KM, što je za oko 15 miliona više nego u prošloj. Prijedlog budžeta koji je Vlada FBiH uputila u hitnu parlamentarnu proceduru je vraćen u formu nacrta i bit će razmatran po redovnoj proceduri

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 152
  • 12
  • 0

Kada će početi isplata poticaja za 2022. godinu s nivoa Federacije BiH ostaje neizvijesno, jer ovaj bh. entitet još uvijek nije dobio budžet za tekuću godinu. Planirani agrarni budžet u FBiH ove godine iznosi 101 milion KM, što je za oko 15 miliona više nego u prošloj. Međutim, taj iznos nije dovoljan, saglasni su parlamentarci i poljoprivrednici. 

Prijedlog budžeta koji je Vlada FBiH uputila u hitnu parlamentarnu proceduru, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je vraćen u formu nacrta, te kasno sinoć i usvojen u tom obliku. 

Predsjedavajući ovog doma Mirsad Zaimović izjavio je kako su poslanici tražili da se više sredstava planira za poljoprivredu zbog posljedica pandemije i porasta cijena za predstojeću sjetvu kao i za još neke projekte koji nisu bili predviđeni.

Zahtijevali smo prostora da se kroz nacrt sve to skupa raspravi i da dobijemo budžet koji će biti drugačije komponovan. Zaključili smo da ovakav budžet kroz amandmane nije moguće popraviti”, rekao je Zaimović.

Budžet za poljoprivredu povećan, ali loša sjetva - šta donosi proljeće?

To, pored ostalog, znači da će o njemu biti provedena i javna rasprava. Očekuje se da ovaj dokument u februaru ponovo dođe na dnevni red.

Intenzivirat će se sastanci u vezi pozicija u budžetu. Vlada FBiH je generalno dostavila kasno budžet u proceduru tako da ga mi nismo imali kao poslanici dovoljno vremena izdiskutovati. Zbog toga je i vraćen u nacrt”,  dodao je Zaimović.

Sektori poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja moraju postati strateški sektori u FBiH, posebno sada u vrijeme velikih poremećaja cijena, zastupnica smatra Sanela Klarić.

Tim povodom predložila je da se za poticaje u poljoprivredi i ruralnom razvojuu budžetu za 2022. godinu izdvoji dodatnih 49 miliona KM.

Trenutno planirani iznos je 101 milion KM što je znatno manje od zakonski predviđenih tri do šest posto iznosa ukupnih prihoda u tekućoj godini u FBiH. Mi, barem danas, kada i hrana postaje luksuz i kad vidimo svakodnevno povećanje broja korisnika javne kuhinje, moramo, ako ništa, ispoštovati vlastite zakonske odredbe kad su u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj", rekla je Klarić.

Podsjetimo, ranije je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo ocijenio da planirana budžetska izdvajanja nisu dovoljna.

Ako gledamo u visini povećanja, to nije loše, ali nije ni priližno dovoljno koliko je potrebno da bi se održala domaća proizvodnja i da bi ona bila konkurentna uvozu. Treba više izdvajati”, rekao je Bićo.

 


Tagovi

Poticaji Budžet Mirsad Zaimović Nedžad Bićo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete