• Globalno zatopljenje

Hoće li 2016. biti rekordno topla?

Decembar 2015. godine bio je jedan od najtoplijih do sada, a prognozira se da bi 2016. godina globalno mogla biti rekordno topla

Foto: pixabay.com
  • 77
  • 6
  • 0

Britanski stručnjaci ovih dana ukazuju na činjenicu da je decembar 2015. godine bio jedan od najtoplijih u svijetu, s temperaturama za 3.2ºC iznad prosjeka. Jutarnje temperature u decembru bile su čak i za 10ºC iznad prosjeka, odnosno toplije od nekih proljetnih jutara, javlja magazin Farmers Weekly.

Toplo vrijeme pogoduje nastanku bolesti

Blago vrijeme, s temperaturama od oko 16ºC, povećalo je opasnost od nastanka plijesni i hrđe na ozimim usjevima pšenice. Plijesan je problem i u slučajevima ozimog ječma, a zabilježena je i pojava korova. Stručnjaci također ukazuju i na velike temperaturne razlike. Primjerice, decembar 2010. godine bio je jedan od najhladnijih - dok je s druge strane decembar 2015. godine rekordno topao.

Prošla godina rekordno topla - 2016. još toplija

Predviđa se pak da će globalna prosječna temperatura biti za između 0.72 i 0.96ºC viša od dugogodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) koji iznosi 14ºC, odnosno prosječno viša za 0.84ºC. "Prošla je godina bila rekordno topla, a predviđa se da će 2016. godina biti jednako tako topla, ako ne i toplija", smatra Chris Folland iz britanske metorološke agencije.

Podaci od januara do oktobra 2015. godine pokazuju da je globalna srednja temperatura bila za 0.72ºC viša od prosjeka u prvih devet mjeseci prošle godine.

Prognoza za 2016. smješta nadolazeću godinu među najtoplije u povijesti, a u obzir uzima utjecaj globalnog zatopljenja, što je dodatno pogoršano učinkom El Nino fenomena iz neuobičajeno toplih voda Tihog oceana. Čini se da će 2016. rušiti temperaturne rekorde! Kako će se tomu prilagoditi naši usjevi, tek će se vidjeti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Temeperature Rekord Usjevi Globalno zatopljenje El Nino


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Kiša i grad je učestao ovih dana :(
Opstaju samo najjači....
Od "sjemena" jedino salatica se dobro drži. Mrkva je poslaba (izgleda joj ne odgovara vrijeme i uvjeti), a kupus je bio najslađa poslastica puževima....