Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.12.2022. 07:30

Hladni arktički talas "užario" berze: Skočile cijene žitarica

Trgovci nastoje procijeniti rizik štete od izmrzavanja usjeva u SAD.

Foto: Depositphoto/Ratikova
  • 102
  • 65
  • 0

Krajem godine cijene žitarice su naglo porasle. Agrarheute izvještava da je okidač za takvu situaciju na tržištu žitarica hladni arktički talas koji je zahvatio SAD. Temperature do -40ºC mogle bi dovesti do izmrzavanja zasijane ozime pšenice što bi jednog od najvećih izvoznika dovelo u nezavidan položaj.

Fjučers tržišta su odreagovala povećanjem cijena. U Sjedinjenim Državama su cijene porasle za skoro četiri posto i popele se na nivo s početka decembra.

Cijene pšenice na gotovinskom tržištu:

Talas poskupljenja je zahvatio i Evropu. Cijene pšenice su od prošle sedmice porasle za 17 eura, odnosno na 314 eura po toni, a time i na nivo s početka decembra.

Minusi u termometru povećavaju cijene

Kombinacija loših sjetvenih uslova, kada nije bilo dovoljno vlage u zemlji poslije sušnog ljeta, i tankog snježnog pokrivača rezultirali su usjevima koji su pojačano osjetljivi na hladno vrijeme. To bi moglo da izazove štetu i smanji potencijal prinosa.

Analitičari Agritela očekuju da će tržišta ostati u okruženju visoke nesigurnosti, jer trgovci nastoje bolje procijeniti rizik štete od izmrzavanja u SAD. Očekuje se da će proći nekoliko sedmica prije nego što budu dostupni pouzdani rezultati.

U Evropi skoro da nema hibernacije usjeva

Na evropskom kontinentu zahlađenje početkom decembra je donijelo manje štete na ozimim usjevima, objavila je prošle sedmice Evropska agencija za praćenje usjeva MARS. To je poboljšalo toleranciju na mraz.

U saopštenju se navodi da su manje štete od mraza ograničene na neka područja u centralnoj i istočnoj Njemačkoj i Poljskoj. Drugi analitičari i posmatrači prognoziraju manju vjerovatnoću da će hladnoća u dijelovima Evrope nanijeti veliku štetu ozimim usjevima.

U crnomorskom regionu relativno visoke temperature su pogodovale usjevima, koji se zbog vremenskih prilika tamo često siju veoma kasno.

Manjak kiše uočen je u području Baltičkog mora, u sjevernoj Njemačkoj, u Poljskoj, na jugoistoku Španije i u Turskoj. To još nije imalo značajnijeg uticaja na ozime žitarice. Sušni uslovi su zabilježeni u sjeverozapadnoj Italiji i širom regije Magreba što dovodi do odgađanja sjetve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Cijene pšenice Pšenica Fjučers tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.