Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi razvoj u slivu rijeke Save
  • 08.02.2017. 16:00

Hidroelektranama na Savi protiv klimatskih promjena

UNECE-a (The United Nations Economic Commission for Europe) podnijelo je izvješće pod nazivom Usklađivanje korišćenja resursa u prekograničnim slivovima: ocjena veza voda-hrana-energija-ekosistem u slivu rijeke Save.

Foto: Facebook/Rusmir Skopljak
  • 349
  • 34
  • 0

Ključ za ostvarivanje ciljeva ublažavanja klimatskih promjena u regionu čine ulaganja u hidroelektrane u slivu Save, za koje se očekuje da će, do 2030. godine, u zemljama sliva doprinijeti smanjenju ugljen-dioksida za 43%. Navodi se, između ostalog, u izvještaju UNECE-a (The United Nations Economic Commission for Europe) pod nazivom Usklađivanje korišćenja resursa u prekograničnim slivovima: ocjena veza voda-hrana-energija-ekosistem u slivu rijeke Save, prenosi Federalno ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, u zemljama koje dijele sliv rijeke Save (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija), 26% nacionalnih kapaciteta za proizvodnju hidroenergije dolazi iz sliva Save i predstavlja 11% njihovih ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije. Kada je riječ o termoelektranama, 76% njih za hlađenje koristi vodu iz rijeke Save.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora

Ukupno, 53% od svih objekata za proizvodnju struje oslanja se na potencijale sliva rijeke Save. Ispunjenje dugoročnih ciljeva proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koje je postavila Evropska unija (čije su članice Hrvatska i Slovenija) ili Energetska zajednica (čije su članice ostale savske države), takođe u velikoj mjeri zavisi od vodnih resursa u slivu.

Uprkos značaju energetske stabilnosti za većinu ovih zemalja, planiranje razvoja energetskog sektora nije uvijek povezano sa planiranjem upravljanja vodama, koje takođe treba da obezbjedi vodu potrebnu za poljoprivredu i druge svrhe. Ovo zahtijeva intenzivniju koordinaciju, razmjenu informacija i prekograničnu saradnju.

Intenzivnija prekogranična saradnja na upravljanju resursima sliva donijeće realne dodatne koristi. Na primjer, različiti kapaciteti za generiranje i skladištenje energije predstavljaju vrijedne alternative koje mogu doprinijeti energetskoj stabilnosti za sve države u slivu. Očekuje se da će, u budućnosti, oko 200 MW biti osigurano iz akumulacija, što predstavlja konkretnu priliku: koordinacijom između država investicije se mogu racionalizirati, a korist od voda može da se maksimizuje. Usvajanjem rješenja koja su multifunkcionalna i minimiziraju uticaj na okoliš, osiguralo bi se da buduće akumulacije cjelishodnije služe različitim potrebama, kao što je zaštita od poplava.

Energetska stabilnost za sve države u slivu

Međunarodna koordinacija i saradnja na nivou sliva nudi mogućnosti za upravljanje vezama voda-hrana-energija-ekosistem ("neksus"), koje prevazilaze mogućnosti koje postoje na nacionalnom nivou. Zemlje koje dijele sliv Save su u dobroj poziciji da unaprijede svoju prekograničnu saradnju, a kao multi-sektorska platforma za tu svrhu, takođe već postoji i Savska komisija. Prekogranični pristup ocjeni “neksusa” može se primijeniti kao nadgradnja na već postojeće procese.

Mogućnosti uključuju razvoj i primjenu pravnih instrumenata, naročito Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save sa svojim protokolima i direktiva EU, uz procese prekograničnog planiranja, kao što je izrada plana upravljanja slivom i plana upravljanja rizikom od poplava za sliv Save, kao i dalje regionalne integracije i harmonizacija, naročito po pitanju pristupanja i približavanja EU.

Izvještaj, sa preporukama, predstavlja rezultat participativnog procesa ocjene "neksusa", sprovedenog u saradnji sa Savskom komisijom u okviru Konvencije o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera. Možete ga pročitati ovdje.

Foto: Facebook/Rusmir Skopljak


Tagovi

UNECE Izvještaj Rijeka Sava Sliv Energija Hidroelektrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete