Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni fond Trebinje
  • 04.10.2019. 12:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Hercegovački proizvodi: Od nove opreme i deklaracije do lakšeg izvoza

Nova oprema  omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i ostalih parametara u namirnicama, što je neophodno za izradu deklaracije za proizvode koje Trebinjci plasiraju na tržište posredstvom Hercegovačke kuće.

Foto: Marija Manojlović
  • 123
  • 8
  • 0

Agrarni fond Trebinje nabavio je novu laboratorijsku opremu za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane. Ona je predata na korištenje Institutu za javno zdravstvo RS - Regionalnom centru Trebinje koji je do sada radio mikrobiološke i dio hemijskih analiza. Novina je što će nabavljena oprema omogućiti vršenje sveobuhvatnih analiza neophodnih za izradu deklaracije.

Nova oprema omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i ostalih parametara u namirnicama, što je neophodno za izradu deklaracije za proizvode koje Trebinjci plasiraju na tržište posredstvom Hercegovačke kuće.

Zajedničkim trudom podigli kvalitet proizvoda 

"Sa opremom koja je ranije postojala nisu se mogle vršiti ove vrste analaza koje su neophodne da bi se napravila deklaracija na proizvodu. Imali smo mogućnost mikrobiološke i dijela hemijske analize proizvoda. U saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS napravili smo specifikaciju kako bi se kompletirala oprema, a mi imali potpunu deklaraciju bez koji se proizvodi ne mogu dalje distribuisati u druge lokalne zajednice u RS i BiH, niti distribuisati preko granica BiH", istakao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Nova laboratorija je predata na korištenje Institutu za javno zdravstvo RS - Regionalnom centru Trebinje koji je i do sada vršio kontrole proizvoda.

Nabavljena oprema će omogućiti vršenje sveobuhvatnih analiza neophodnih za izradu deklaracije

"Kompletiranjem opreme koju smo dobili na korištenje od Agrarnog fonda, uz poslove koje obavljamo u laboratorijiama sanitarne hemije i mikrobiologije, sada ćemo moći da vršimo sveobuhvatne nalaze i ispitivanje namirnica malih proizvođača koje su dostupne preko Agrarnog fonda. Osoblje Regionalnog centra i do sada je bilo na raspolaganju Agrarnom fondu, tako da smo zajedničkim trudom podigli kvalitet proizvoda koji su dostupni u Hercegovačkoj kući", ističe Danijela Jelić, rukovodilac Regionalnog centra Trebinje Instituta za javno zdravstvo RS.

Podstrek proizvođačima da proizvodnju podignu na veći nivo

Prema riječima direktora Agrarnog fonda, nabavkom opreme daje se na ozbiljnosti projektu Hercegovačke kuće jer se na taj način pruža snažna podrška poljoprivrednim proizvođačima i podstrek da svoju proizvodnju podignu na veći nivo.

Moram da istaknem da su Institut za javno zdravstvo, Grad Trebinje i Agrarni fond imali jako dobru saradnju u prethodne dvije i po godine. Sve analize koje su do sada rađene u institutu su rađene bez ikakve nadoknade. To je bio njihov dodatni doprins razvoju poljoprivredne proizvodnje i povećanju proizvodnje u gradu Trebinju", zaključuje Dutina.

Preko deklaracije do plasmana na tržišta izvan BiH

Nova oprema koštala je 60.000 KM, a novac obezbijeđen je iz budžeta Grada.

"Nadam se da će nabavkom ove opreme Hercegovačka kuća, i u Trebinju i u Banjaluci, proširiti svoj asortiman, da će ova oprema dati dodatnu sigurnost građanima koji kupuju ove proizvode, te da ćemo otvoriti i van granica zemlje naše hercegovačke kuće. Na ovaj način ćemo lakše dolazit u situaciju da izvozimo naše proizvode, nećemo morati da angažujemo neke druge institucije za deklaracije koje su nam neophodne za izvoz", istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

 


Tagovi

Hercegovačka kuća Institut za javno zdravstvo RS Agrarni fond Trebinje Trebinje Laboratorija Ispravnost hrane Kvalitet Veselin Dutina Mirko Ćurić Danijela Jelić


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete