Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba za spas
  • 24.09.2022. 09:00

Hava Mahmutović posljednja na liniji odbrane Bospera: Neću stati, nek' me ubiju

Skupština Udruženja Bosper otpustila je sve radnike, pod ključem su svi uredi osim onog u kojem otkazni rok odrađuje posljednja uposlenica koja nastavlja borbu za farmere

Foto: NVO Bosper
  • 225
  • 37
  • 0

Posljednja uposlenica Udruženja Bosper iz Tuzle, doktor agronomije Hava Mahmutović, uprkos otkazu, svaki dan je na poslu. Sama je u zgradi i jedina otključana prostorija je upravo njena kancelarija. Svoju borbu za farmere će, kaže, nastaviti i poslije otkaznog roka, koji ističe 14. oktobra, jer ne prihvata rješenje o prekidu radnog odnosa. 

"Nisam ništa potpisala niti ću potpisati. Ja ovdje nisam višak i trebaju još najmanje dva agronoma, pored mene, jedino tako se može raditi", poručuje na početku našeg razgovora, a koji su inicirali farmeri. 

Apel za spas

Naime, na našu adresu stigao je apel poljoprivrednika s molbom: "Pomozite nam da spasimo naše udruženje", za koje kaži i da im godinama pruža različite vidove podrške. Početkom septembra oni su okupljali ispred zgrade ovog udruženja kako bi izrazili nezadovoljstvo radom Skupštine i odlukom o otpuštanju uposlenika.

Preostalim sredstvima žele sačuvati PJ "Plant", tvrdi direktor

Skupština svoje poteze pravda "odlukom o finansijskoj i ekonomskoj konsolidaciji", odnosno nedostatkom finansijskih sredstava. Umjesto radnika, angažirat će vanjske saradnike kad dobiju projekte. No, Mahmutović ističe da su takvi navodi netačni. 

"Neće oni raditi nikako. Oni će pare potrošiti i 'pojeo vuk magarca'. Nijedan projekat se ovdje više neće dobiti jer nema zaposlenih, gdje god aplicirate traži se da ima barem jedan ili dva zaposlena", pojašnjava naša sagovornica, koja je inače i stručni saradnik za pripremu i realizaciju projekata. 

Skupština košta 20.000 KM

Ova nevladina organizacija osnovana je 2005. godine, radi ruralnog razvoja, inovativnih i kvalitetnih usluga farmerima, a švedska međunarodna organizacija "Sida" pomogla je njen rad s dva miliona maraka. Samo od tih sredstava, još je million i po na raspolaganju, dodaje. Novac je ostavljen kako bi agronomi pomogli u radu s farmerima.

"Skupština nas na godišnjem nivou košta 20.000 KM. Za šta? Za nerad! Ja sam se tome glasno usprotivila i naravno da mi sada žele glavu skinuti", poručuje ova hrabra agronomistica koja je u udruženju od samog osnivanja.

Osigurali 15 tona đubriva za 90 proizvođača silaže

"Nisu računali na moju ovoliku upornost, a ja do posljednjeg daha neću odustati", nastavlja, dodavši da su u sve uključeni i pravosudni organi. Prije dvije godine je podnesena i prijava za privredni kriminal, no, pravda je spora, ali dostižna, nadaju se farmer. Jedna presuda, kojom su poništene neke odluke Skupštine je već donesena, tvrde, ali se stanje ne mijenja.

Šef parade

U Skupštini su tri čovjeka, među njima i direktor Safet Husanović, za kojeg farmer kažu da je "šef parade". On je u izjavi za kantonalnu televiziju RTVTK rekao kako je u interesu Bospera da se sva sredstva na računu iskoriste kako bi se održala poslovna jedinica Plant, kao i za realizaciju zajedničkih projekata s javnim sektorom i međunarodnim organizacijama.

"To je sve paravan", kaže Hava, dodajući kako je ovdje bilo zaposleno 18 radnika, agronomi, ekonomisti, IT podrška… Farmer i agronomi su još 2019. godine tražili da uđu u Skupštinu kako bi njen rad bio transparentan, ali to im nije dozvoljeno. U toj ideji će, međutim, napominju, istrajati. No, pred njih se niko ne pojavljuje. Čak ni menadžer.

Ovo je, ističe agronomistica, borba za farmere jer "njihovu crkavicu" neko želi uzeti.

"Neću stati, pa neka me ubiju", završava Hava dodavši da je svjesna težine izgovorenih riječi.  


Tagovi

Poljoprivreda Farmeri Bosper Hava Mahmutović Safet Husanović Sida Udruženje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !