Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 04.10.2023. 13:30
  • Osijek, Brijest

Gust i opasan dim nad selima u okolini Osijeka, prešao je i u BiH

Situacija s požarom u Osijeku u Hrvatskoj se ne smiruje. Vjetar nosi dim i opasne čestice na područje općina Antunovac, Ernestinovo, Čepin i Vuka.

Foto: FB/Općina Antunovac
  • 91
  • 16
  • 0

Čak četiri općine južno od Osijeka na udaru su velike količine dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja nastalog izgaranjem plastike u požaru koji je noćas izbio na prostoru kompanije za preradu i skladištenje plastike "Drava International“ u osječkom naselju Brijest. 

Vjetar čestice nosi na područje Antunovca, Ernestinova, Čepina i Vuke, a kako je objavila Općina Antunovac, u saradnji s nadležnim službama pokušavaju dobiti mjerne uređaje za kvalitetu zraka kako bi mogli pratiti stanje.

"Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa susjednom BiH", izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

I posmatrač iz DHMZ-a, Ivan Baboselac, objavio je da se dim požara vidi sa satelita te da je prešao u BiH.

Ne izlaziti na otvoreno

Također, tokom dana uz donaciju kompanije ZVG doo svako bi kućanstvo trebalo dobiti zaštitne maske radi zaštite od nepovoljnih utjecaja. 

"I dalje vas molimo da se zbog specifičnosti požara čuvate nepotrebnih izlazaka na otvoreno", objavili su. Također, trenutno je obustavljen promet na relaciji Antunovac-Osijek.

Količina dima je zastrašujuća

Apel je poslala i načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, navodeći da su sve interventne službe sa svim raspoloživim vozilima i ljudstvom na terenu i sudjeluju u gašenju te da je obustavljen promet Ernestinovo-Osijek.

U mjestima južno od Osijeka, odgođeno je održavanje nastave. 

Požar gasi 100 vatrogasaca

Inače, Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas, 4. oktobra u 00:40 sati dojavu o požaru na deponiji plastike, a požar još uvijek gasi oko 100 vatrogasaca.

​​​​U 04:52 sati vatra je zahvatila zgradu te se počela širiti na nju, a izvučeno je 1.500 litara natrijeve lužine i 1.000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta. Požar se od 04:16 sati gasi i s robotom za gašenje.

Građane je jutros probudilo upozorenje koje im je pristiglo na mobilne uređaje. Naime, u 04:50 sati, na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, za šire područje grada poslana je poruka SusSistema tava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

 


Tagovi

Požar Deponij plastike Sela Dim Civilna zaštita Hrvatska vatrogasna zajednica Požar u Osijeku Drava International


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]