Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u Tešnju
  • 18.07.2015. 12:00

Gradi se otkupna stanica sa hladnjačom

U Tešnju će se graditi otkupna stanica sa hladnjačom za voće, povrće, šumske plodove i ljekobilje. Investicija je vrijedna 1 milion KM, a početak rada hladnjače očekuje se najkasnije na proljeće.

  • 188
  • 2
  • 0

Načelnik Općine Tešnja Suad Huskić i izvršni direktor AS Group-a, Armin Hrvić potpisali su ugovor o prodaji zemljišta na kojem će ova kompanija iz Tešnja graditi otkupnu stanicu sa hladnjačom za voće, povrće, šumske plodove i ljekobilje.

Investicija vrijedna 1 milion KM

"Visina ukupne investicije je 1 milion KM. Stanica je namijenjena otkupu voća i povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja, sa ukupnim kapacitetom hladnjače od 800 tona. Plan je da otkupna stanica počne sa radom najkasnije na proljeće, pred početak iduće otkupne sezone. Ova investicija sastavni je dio ranije najavljenih proširenja kapaciteta AS Group-a u oblasti otkupa voća i povrća, sa fokusom na maline. Uz postojeću hladnjaču kapaciteta 1.000 tona prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, koja posluje u okviru ove grupacije, izgradnjom nove hladnjače u Tešnju proširit ćemo naš trenutni kapacitet za 80%", istakao je tim povodom Armin Hrvić, izvršni direktor grupacije.

Stanica za otkup poljoprivrednih proizvoda - dio strategije

U Razvojnoj strategiji Općine, koja je usvojena u aprilu 2013. godine, kao jedan od planiranih ciljeva bila je izgradnja moderne stanice za otkup poljoprivrednih proizvoda. Izgradnja je bila predviđena za ovu godinu, a umjesto budžetskih sredstava, bit će realizirana direktnom investicijom AS Group-a.

Ovaj projekat pridonijet će povećanju broja direktno zaposlenih, te pomoći razvoju poljoprivredne djelatnosti na području Općine. Na taj način će se povećati i broj indirektno zaposlenih, čime se ujedno povećava standard življenja kod onih kojima je poljoprivreda dodatna djelatnost.

Načelnik Huskić istakao je da u Općini Tešanj od 2006. godine funkcioniše sistem poticaja poljoprivrednoj proizvodnji te dodao da isplata poticaja nijednom nije kasnila, a isplata za tekuću godinu uvijek je u toku kalendarske godine.

Razvijati i dalje poljoprivrednu proizvodnju

"U zadnje dvije godine u poticaje i razvoj poljoprivredne proizvodnje Općina je izdvojila oko 1 milion KM, vlastitih i donatorskih sredstva. Iako smo teritorijalno mala Općina sa usitnjenim posjedima, imamo registrovanih 1.510 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupno 2.531 članom koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Krajem prošle i početkom ove godine podignuto je oko 60 novih nasada malina. U snažnom porastu su nam i tov pilića, proizvodnja povrća za otkup, proizvodnja mlijeka, te naročito proizvodnja voća za otkup. Ovaj kraj je tradicionalno čuven po izvanrednom voću, i još boljem, na daleko poznatom, "tešanjskom pekmezu" od kojeg u budućnosti imamo namjeru napraviti geografski zaštićen brand. Tako da je i nova otkupna stanica strateški doprinos daljem razvoju poljoprivrede Općine Tešanj u cjelini", istako je načelnik Huskić.


Izvori

Općina Tešanj


Tagovi

Otkupna stanica Hladnjača Investicije Geografski zaštićen brand Poljoprivredna gazdinstva Poticaji Razvoj poljoprivrede Tešanj Razvojna strategija Ljekobilje Voće Povrće Šumski plodovi Armin Hrvić Suad Huskić

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

100


Glasova: 46

Jedan 46,0%

Glasova: 32

Tri 32,0%

Glasova: 6

Sedam 6,0%

Glasova: 16

Nijedan 16,0%

Pregled ankete

Pregled ankete