Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 16.01.2021. 18:00

Građani u Južnom Tirolu bore se protiv upotrebe pesticida

Iako ga brojni smatraju simbolom netaknute prirode, Južni Tirol je među najvećim korisnicima pesticida, a istraživanja su pokazala da se ona koriste i do 20 puta godišnje.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 53
  • 249
  • 0

Otpor građana protiv masovne upotrebe pesticida, uglavnom na plantažama jabuka pokrenut je u Južnom Tirolu u Općini Mals nakon što je istraživanjem dokazano da je polovina od 71 dječjih igrališta zagađena pesticidima. Ukupno ih je pronađeno 12 vrsta, a zabrinjavajući je pokazatelj da se njih 92% smatra hormonski aktivnim, piše mreža Pesticide Action Network (PAN). 

Studija je također pokazala da kontaminacija ovisi o udaljenosti i udjelu poljoprivrednih polja u okolnom krajoliku, kao i o vjetru i kišama. Najveću koncentraciju ovih aktivnih tvari imala su igrališta koja su bila bliže voćnjacima, a neke od izmjerenih koncentracija ovih kemijskih tvari premašile su europsku maksimalnu razinu ostataka u hrani.

Izglasana zabrana, a oni se i dalje koriste

Kao rezultat svega navedenog stvorio se otpor među stanovništvom, pretežito onih koji se bave ekološkom poljoprivredom. Oni su još 2014. godine zatražili zabranu korištenja ovih kemijskih sredstava, a unatoč političkim pritiscima čak 75,68% njih odlučilo se glasovati za zabranu upotrebe na području općine od 2018. godine. Ondje tvrde kako su se nastavili snažni pritisci lobija koji su se opirali ovoj referendumskoj odluci. Ističu da je 130 poljoprivrednika uložilo 2016. i 2019. tužbu protiv zabrane, a sudski spor još uvijek traje.

Otpor većine stanovnika Malsa pravno je blokiran na više načina i do sada nije proveden, a farmeri su, ističu u mreži, nastavili s njihovom primjenom.  Navodno je glavni cilj tih blokada bilo nastojanje da se dizanjem buke oko korištenja pesticida ne kvari imidž Južnog Tirola, odakle većina izvoza ide u Njemačku.

Podsjećamo, Njemačka do 2023. godine ima za cilj potpunu zabranu upotrebe glifosata.  Ondje u preko 550 općina većina ostalih pesticida je zabranjena. Ovakve vijesti sigurno će utjecati na njihov uvoz iz ove regije.

Najveći potrošač pesticida u Europi

Južni Tirol jedno je od najvećih voćarskih područja u Europi, a jedna od deset proizvedenih jabuka upravo dolazi od tamo. Iako ga brojni smatraju simbolom netaknute prirode, jedan je među najvećim korisnicima pesticida, tvrdi PAN, a istraživanja su pokazala da se ona koriste i do 20 puta godišnje.

"Glavni problem predstavlja jak vjetar koji raspršuje kemikalije čak i na najviša planinska područja i dovode do drastičnog pada brojnih vrsta insekata na cijelom području, kao što je to znanstveno dokumentirano na primjeru leptira iz porodice Zygaenidae“, pojasnio je voditelj ovoga istraživanja Koen Hertoge.

Zajedno s ostalim stručnjacima koji su radili na studiji, a pošto zabrana još uvijek nije donesana u konačnici, savjetovao je da udaljenost između igrališta i poljoprivrednih površina bude najmanje 100 m, kako bi se izbjegla kontaminacija što je više moguće.

"Mjere za ublažavanje korištenja pesticida očito nisu dovoljne, te pozivam na sveobuhvatan sustav praćenja na javnim mjestima smještenim u poljoprivredna područja s intenzivnom upotrebom ovih kemikalija", poručio je Hertoge.

EuroNature je građanima Malsa u listopadu dodijelio nagradu za 2020. godinu, u znak priznanja za njihovu upornost u borbi protiv kemijskih tvari koje se intenzivno koriste. 


Tagovi

Pesticidi Južni Tirol Općina Mals Zagađena igrališta Zabrana Voćnjaci jabuka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete