Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jako nevrijeme
  • 06.05.2018. 10:00

Grad veličine oraha padao u Busnovima, poplave u Gračanici i Maglaju

Grad je nanio veliku štetu na poljoprivrednim površinama kod Prijedora. Mještani ne pamte ovavko nevrijeme.

Foto: Pixabay/SturmjaegerTobi
  • 781
  • 52
  • 0

Јako nevrijeme sinoć je zahvatilo Banjaluku i Prijedor. U većem dijelu BiH cijelu je noć padala kiša i izazvala velike probleme vozačima jer su putevi pod vodom, ali ipak prohodni. 

U selu Busnovi kod Prijedora padao je grad veličine oraha i nanio je veliku štetu na poljoprivrednim površinama, a čak ni oni stariji mještani kažu da ovakvo nevrijeme nisu zapamtili.

Ističu da se na listovima voćki šteta već nazire, mada će, kako kažu, pravi efekti tek kasnije biti vidljivi, navodi RTRS.

Ispaljene protivgradne rakete

Na području Brčko distrikta, Prijedora i Oštre Luke dejstvovalo je šest protivgradnih stanica iz kojih je ispaljeno ukupno 12 protivgradnih raketa, saopšteno je iz "Protivgradne preventive Republike Srpske". Protivgradne rakete ispaljene su sinoć od 19.29 do 21.06 časova.

Iz "Protivgradne preventive" ističu da je zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite juče bio u punoj pripravnosti od 17.42 do 22.03 časova na području gradova Bijeljina, Doboj, Banjaluka, Prijedor, Zvornik i Brčko distrikta, te opština Ugljevik, Lopare, Šamac, Vukosavlje, Donji Žabar, Pelagićevo, Modriča, Gradačac, Derventa, Petrovo, Oštra Luka, Prnjavor, Laktaši i Brod.

Ovo je bilo šesto dejstvo u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, u kojoj je do danas ispaljeno 207 protivgradnih raketa.

Raste nivo rijeke Spreče

Poslije sinoćnjeg nevremena praćenog grmljavinom i prolomom oblaka koje se sručilo nad Gračanicom, bujični potoci donijeli su puno problema, piše Avaz

Poplavljeni su lokalni, regionalni i magistralni putevi i nekoliko kuća. Veći dio općine je bez struje. Raste i nivo rijeke Spreče, koji je jutros na mjernom mjestu Karanovac iznosio 400 centimetra, što je za 100 centimetara više od redovne odbrane od poplava.

Načelnik Gračanice Nusret Helić i šef Civilne zaštite Mustafa Bajić obilaze vlasnike poplavljenih kuća.

Poplavljeno 60 kuća u Maglaju

Izuzetno obilne padavine tokom protekle noći uzrokovale su velike štete i na području općine Maglaj. Usljed padavina, nabujale su rijeke Liješnica, Jablanica, Megara, Bistrica i uzrokovale plavljenje oko 60 kuća. Nadošla Bistrica odnijela je i dio mosta u blizini vodozahvata.

Ekipe Službe civilne zaštite te Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, na terenu su i utvrđuju se stanje nakon nevremena. U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Maglaj kažu da ima i dojava o pojavi novih klizišta.


Tagovi

Grad Prijedor Šteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]