Gdje je bilo najviše zaposlenih, a kako je pandemija uticala na zaposlenost u poljoprivredi, pitanja su na koje odgovore daje FAO studija
Nova studija koju je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO otkriva da skoro polovina svjetske populacije živi u domaćinstvima koja su povezana s poljoprivredno-prehrambenim sistemima.
U 2019. oko 1,23 milijarde ljudi bilo je zaposleno u velikim sistemima, a 857 miliona je radilo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Još 375 miliona radilo u segmentima poljoprivredno-prehrambenih sistema van gazdinstava.
"Politika i praktični programi na nacionalnom i globalnom nivou moraju i rješavaju izazove s kojima se suočavaju poljoprivredno-prehrambeni sistemi na integrisan način. Podaci moraju uključivati cijeli proces od proizvodnje hrane kroz preradu i transport do potrošača – sve što ulazi u ono što jedemo", rekao je Ben Davis, direktor FAO-a Odjela za inkluzivnu ruralnu transformaciju i rodnu ravnopravnost. Naveo je da je neophodno uzeti u obzir ishranu, zdravlje i klimatske promjene.
Najveći broj ljudi zaposlenih u ovom sektor nalazi se u Aziji i to 793 miliona, dok je u Africi skoro 290 miliona. Većina ekonomski aktivnog stanovništva u zemljama s niskim dohotkom imala je barem jedan posao ili aktivnost vezan za ovaj sektor.
Uključujući relevantne trgovinske i transportne aktivnosti, 62 posto zaposlenih je u Africi, u poređenju s 40 posto u Aziji i 23 posto u Americi. Udio zaposlenih u ovim sistemima u ukupnoj zaposlenosti koja nije direktno u poljoprivrednim sektorima kreće se od 8 posto u Evropi do 14 posto u Africi. U većini zemalja mladi, osobe starosti od 15 do 35 godina, čine oko polovinu radnika ove vrste, a njihov udio je obično veći u preradi hrane i uslugama.
Do smanjenja broja zaposlenih za 6,8 posto došlo je u prvoj godini pandemije COVID-19. Najveći uticaj osjetio se u Latinskoj Americi, gdje je zaposlenost opala za 18,8 posto.
FAO će 13. aprila objaviti izvještaj o statusu žena u ovim sistemima.
Svake godine ovi sistemi proizvode oko 11 milijardi tona hrane i čine okosnicu mnogih ekonomija. Kako se zemlje razvijaju, udio zaposlenosti u njima se smanjuje, što je uzrokovano padom zaposlenosti u poljoprivredi. Kako se zemlje kreću od nižih ka višim prihodima udio radne snage koja je direktno angažirana u ovom sektoru obično opada, dok one koje rade van farme u preradi hrane, uslugama, trgovini i transportu raste.
Tagovi
Autorica
24
Glasova: 13
Katastrofu, propast ćemo! 54,2%
Glasova: 7
Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%
Glasova: 2
Sve će biti isto 8,3%
Glasova: 2
Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%