Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz rakije
  • 09.01.2018. 07:00

Gopo: Pripremam rakiju za tržište EU u posebnom pakovanju

Senad je, njegujući porodičnu tradiciju, jer mu se proizvodnjom rakije bavio otac Ramo, a sada to rade on i njegov sin Dino, odlučio da od šljive napravi pravu bosansku prirodnu rakiju.

  • 557
  • 36
  • 0

Područje Gračanice, Gradačca, Brčkog, Tuzle i Modriče oduvijek je bilo bogato šljivom, a tamošnji mještani na svoj način od davnina proizvode domaću rakiju šljivovicu. Tim putem odlučno je krenuo i Gračanlija Senad Gopo. Senad je, njegujući porodičnu tradiciju, jer mu se proizvodnjom rakije bavio otac Ramo, a sada to rade on i njegov sin Dino, odlučio da od šljive napravi pravu bosansku prirodnu rakiju, piše avaz.ba.

Rakiju miješa i s ljekovitim biljem

Rakiju pravi u vlastitom bakrenom kazanu u svojoj bašti, ali je miješa i s ljekovitim biljem i pakuje je po evropskim uzusima. Već na Prvom sajmu domaće rakije u Tuzli, održanom 8. i 9. decembra 2017., Gopo je za kvalitet svoje bosanske prirodne rakije osvojio jednu bronzanu, šest srebrenih i jednu zlatnu medalju. Ta priznanja bila su mu dodatni motiv da se još više posveti proizvodnji.

"Sve je počelo od sakupljanja staklenih suvenira. Radeći u Rusiji i drugim zemljama, sakupljao sam sve što je bilo od stakla sa pićem i donosio kući. Sve to zapakovano i danas čuvam kao dragu uspomenu. Među interesantnijim suvenirima je luksuzno upakovana boca ruske votke "Legenda Kremlja". To je piće namijenjeno isključivo za ruske predsjednike, a jedna boca košta 500 eura. Tu je i trolitrena boca korejskog konjaka u kojoj se nalazi i zmija", govori Gopo.

Pakovanje je priča za sebe

On u posljednje vrijeme izučava literaturu tražeći najbolje načine za proizvodnju bosanske prirodne rakije. Posao je doveo skoro do perfekcije, što potvrđuju i medalje s tuzlanskog sajma. Dugogodišnjom tradicijom i uz originalnu recepturu tako su nastale orahovača, višnjevača, travarica, jabukovača, lincura, iva, viljamovka, smrekovača...

"Tvrdim da moje rakije, koje nastaju tako što u prirodnu domaću šljivovicu ubacujem orah, višnju, razne ljekovite trave, ivu, krušku viljamovku, smreku, imaju ljekovita svojstva. A i pakovanje je priča za sebe. Boce ću prodavati upakovane u posebno izrađene hrastove kutije. Time želim pokazati da mi, u BiH, znamo iskoristiti naša prirodna bogatstva, znamo napraviti i upakovati naš bh. brend, a onda ga pokazati i Evropskoj uniji. Na svakom proizvodu bosanske prirodne rakije, bila ona s ljekobiljem ili bez njega, obavezno će stajati prefiks "bosanski"", poručuje Senad Gopo.

Autor i foto: H. Čalić, avaz.ba


Tagovi

Rakija Izvoz Originalni recept Šljivovica Senad Gopo

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete