Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Troškovi proizvodnje
  • 30.03.2022. 15:00

Globalne cijene azotnog đubriva učetverostručene od 2020. - rastu i dalje

Za sada će više cijene žitarica nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje šta će biti u budućnosti

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 64
  • 8
  • 0

Globalne cijene đubriva prošle su sedmice porasle za skoro 10 posto. Bloombergov indeks cijena Green Markets je objavio da su dostigle najviši nivo ikad zabilježen. Na svjetskom tržištu je bilo 40 posto skuplje nego prije mjesec dana, prije početka sukoba u Ukrajini, piše Agrarheute.

Nagli rast je ukazao na ovisnost poljoprivrednih proizvođača o ruskom izvozu.

Poremećena trgovina s Rusijom

Zemlje koje su već pogođene nestašicom hrane sada su pred novim problemima nedostatka i sirovina i hrane. "Trgovina između Rusije i ostatka svijeta nije stala, ali je ozbiljno poremećena jer uvoznici i zakupci brodova izbjegavaju zemlju zbog visokih premija za rizik", rekao je Chris Lawson iz londonske konsultantske firme CRU.

Rusija je pokrivala oko 14 posto svjetskog izvoza đubriva, a privremena obustava će imati veliki uticaj na tržište hrane.

Pored toga, visoke cijene prirodnog gasa dovele su do ograničenja u evropskoj proizvodnji ove vrste robe i dodatno ograničile ionako nesigurno tržište.

Lawson je dodao da su se od početka 2020. globalne cijene azotnog đubriva učetverostručile, a fosfata i potaše utrostručile. Istakao je da su poljoprivrednici u razvijenim tržištima imali koristi od visokih poljoprivrednih cijena, koje su djelomično pomogle nadoknaditi one inputa, ali one u kombinaciji s nedostatkom ponude sve više remete globalnu potražnju.

Troškovi će se itekako odraziti na zaradu (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Univerzitet Illinois je procijenio direktne troškove poljoprivrednika za 2022., uključujući đubrivo, proizvode za zaštitu bilja, sjeme, sušenje, skladištenje i osiguranje, na 1.265 USD po ha, u odnosu na trošak od 966 USD po ha u 2020. što je povećanje za trećinu.

Cijene troškova će i dalje rasti

Robert Fox, direktor američke CoBank, je izjavio da u zavisnosti od usjeva, đubriva čine 10 do 20 posto ulaznih troškova gazdinstva.

Više cijene žitarica će nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje šta će biti u budućnosti. Fox smatra da će više vrijednost pšenice, kukuruza i soje premašiti povećanje ulaznih troškova za 2022. sezonu što bi značilo opstanak uzgajivača. Međutim, ne radi se samo o povećanju troškova za đubriva već i svih ostalih, a to će se itekako odraziti na zaradu koja se očekuje od izuzetno visokih cijena žitarica.

Kada soju sijati prije kukuruza?

Ekonomisti s Univerziteta Illinois procjenjuju povrat od 682 USD po hektaru za kukuruz koji se uzgaja na farmama visokog prinosa u centralnom Illinoisu i 491 USD po hektaru za soju. Fox je oprezno optimističan u pogledu profitabilnosti poljoprivrednika u 2022. i zabrinut za dalji razvoj situacije. Predviđa da će cijene ostati na višem nivou u narednih nekoliko godina jer će situacija u Ukrajini ostaviti višegodišnjeg traga. Ne očekuje pad cijena inputa i ukazuje da će se poljoprivrednici, industrija i potrošači morati tome prilagoditi.


Tagovi

Cijene đubriva Troškovi proizvodnje Đubrivo Rast cijena Ovisnost o Rusiji Ukrajina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.