Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Evropi
  • 13.01.2024. 15:00

Francuski poljoprivrednici stali uz njemačke: Imamo iste probleme

Uzrok je isti - rastući jaz između stanja na terenu i briselske birokratije, ističe predsjednik francuskog sindikata poljoprivrednika, Arnaud Rousseau

Foto: Screenshot/YT/PTV
  • 117
  • 16
  • 0

Predsjednik francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA, Arnaud Rousseau, podržao je proteste farmera u Njemačkoj, piše Euracitv. Kaže kako su temeljni uzroci problema isti. "Svi ovi pokreti imaju isti uzrok: rastući jaz između realne prakse poljoprivrednika na terenu i administrativnih odluka centraliziranih u Briselu, a što izaziva pobunu", poručuje Rousseau. Organizacija je u novemrbu 2023. pokrenula akciju "On marche sur la tête" (hodamo naglavačke, op.ur.) kojom su htjeli upozoriti na kontradiktorne odluke njihove vlade. Naime, oni su oko 10.000 saobraćajnih znakova s nazivima naselja okrenuli prema dolje. 

Rousseau ističe da iako se čini da su mjere štednje i ukidanje subvencija za dizel i porez za registraciju motornih vozila bila posljednja kap koja je prelila čašu njemačkih farmera, oni su sve skeptičniji prema EU propisima, poput povećanja ekoloških standarda, više birokratije i sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a, a što ugrožava njihovu konkurentnost. 

Njemački poljoprivrednici ne posustaju - šta sve traže i ko je uz njih?

Ističe da su se protesti posljednjih mjeseci održavali i u Nizozemskoj radi krize s azotom, dok su u Poljskoj i Rumuniji izbili zbog priljeva jeftinijih ukrajinskih proizvoda na nacionalna tržišta, a sve su to pitanja koja muče i Francusku. "Zabrinuti smo za domaću proizvodnju peradi jer 55 % piletine koja se konzumira u Francuskoj se djelimično uvozi iz Ukrajine", upozorio je. 

Njemački poljoprivrednici protestovat će tokom cijelog vikenda prije masovnog skupa 15. januara.


Tagovi

Poljoprivrednici prosvjeduju Francuski poljoprivrednici Kriza u poljoprivredi Arnaud Rousseau FNSEA Njemački prosvjedi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.